Δημιουργείται «Πίνακας της Νότιας και Ανατολικής Χώρας» στην Τουρκία

Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής κομματικής επιτροπής για τη δημιουργία ενός πίνακα που θα απεικονίζει τις περιοχές που έχουν κουρδική πλειοψηφία, με την επωνυμία «Πίνακας της Νότιας και Ανατολικής Χώρας», για την εξεύρεση λύσεων σχετικά με αυτήν την περιοχή, ιδίως στο Κουρδικό ζήτημα.

Αυτό το βήμα αποκτά τη σημασία του από το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο των ιδεών του ιδρυτή της σύγχρονης κοσμικής Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Είναι πιθανό ότι θα κάνει έντονο αγώνα για την προεδρία της Τουρκίας στις επόμενες εκλογές του 2023.

Το κόμμα του Ατατούρκ, ήταν ιστορικά ένα από τα κόμματα που τα περισσότερα αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το κουρδικό πρόβλημα και να βρουν λύσεις σε αυτό, σύμφωνα με την εθνικιστική προσέγγιση που ακολούθησε από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1923.

Ο «πίνακας» που σκοπεύει να δημιουργήσει το κόμμα, θα διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος Ογκούζ Τζαν Σαλτζί , πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ίδια την ηγεσία του κόμματος.

Στην πράξη, ο πίνακας θα απαρτίζεται από διαφορετικές εξειδικευμένες επιτροπές, τις οποίες το κόμμα θα σχηματίσει και θα στείλει σε διάφορες περιοχές του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, για να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τοπικούς ηγέτες από την κουρδική πλειοψηφία, και να αναπτύξει αντιλήψεις και λύσεις που το Λαϊκό Κόμμα ακολουθεί σύμφωνα με το πολιτικό του πρόγραμμα.

Ειλικρινής Ομολογία

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ογκούζ Σαλτζί παραδέχτηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου τις τελευταίες δύο ημέρες, ότι το κόμμα του αναγνώρισε ότι υπάρχει κουρδικό ζήτημα στη χώρα και ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκκρεμή προβλήματα της Τουρκίας, και πως δεν αφορά μόνο τους Κούρδους, αλλά επηρεάζει ολόκληρη την Τουρκία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το κόμμα του βρίσκεται εντελώς σε σύγχυση μεταξύ της πιθανότητας και της ανάγκης εξεύρεσης λύσεων στο κουρδικό ζήτημα, και αυτό που αποκάλεσε ως «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», σε σχέση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα-PKK, το οποίο ηγείται ενός ένοπλου πολέμου εναντίον των τουρκικών αρχών για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Κουρδικής καταγωγής ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Ο ερευνητής της τουρκικής πολιτικής ιστορίας, Σαρντάν Τζαμαντάρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Sky News Arabia” ότι υπήρξαν αλλαγές στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα σχετικά με το κουρδικό ζήτημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Τζαμαντάρι διευκρίνισε: «Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα άφησε την «εξτρεμιστική εθνικιστική του θέση» για πρώτη φορά το 2004, όταν το κόμμα διαμόρφωσε την έκδοση ενός εγγράφου που ζητούσε την ενίσχυση των σχέσεων με την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, υπό την πίεση των επιχειρηματικών συνδικάτων που ήθελαν να επωφεληθούν από το εμπόριο με την περιοχή.

Συνέχισε: «Ο δεύτερος μετασχηματισμός έγινε μετά το σκάνδαλο του γραμματέα του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ το 2010, και η άφιξη του νέου γενικού γραμματέα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , ο οποίος εισήγαγε μετασχηματισμούς στο λόγο και το πολιτικό όραμα του κόμματος, που είναι λιγότερο εθνικιστικός, ιδιαίτερα από τότε που ανακοινώθηκε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι κουρδικής καταγωγής.

Και πρόσθεσε, «η θετική αλληλεπίδραση του AKP και η αναγνώριση του κουρδικού ζητήματος άσκησε πίεση στην CHP, ειδικά κατά τη διάρκεια των χρόνων της κουρδικής ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς το CHP έσπευσε να αναγνωρίσει το κουρδικό ζήτημα και να ζητήσει τη λύση του».

Πολιτική Ανάγκη

Παρατηρητές της τουρκικής εσωτερικής πολιτικής σκηνής θεώρησαν ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει, μέσω της νέας του πολιτικής, θα προσπαθήσει να προσελκύσει τις ψήφους των Κούρδων πολιτών στην Τουρκία κατά τις προσεχείς εκλογές, καθώς έχει μόνο οκτώ εκπροσώπους σε 24 επαρχίες.

Πιστεύουν ότι η εθνικιστική τάση και ρητορική του Ατατούρκ, την οποία παραδοσιακά χρησιμοποιεί το κόμμα, τη χωρίζει από τους Κούρδους που απαιτούν τα εθνικά τους δικαιώματα στη χώρα. Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει μεθόδους πανομοιότυπες με εκείνες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να αποκτήσει πρόσβαση στις κουρδικές κοινωνικές βάσεις.

πηγή:echedoros-a.gr