Με ποιο τρόπο θα γίνει η ΑΜΚ της Alpha Bank

Μια σημαντική διαφορά από προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών έχει αυτή που θα υλοποιήσει η Alpha Bank και θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου: δεν θα χρηματοδοτηθεί η κάλυψη ζημιών από την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, αλλά θα αντληθούν κεφάλαια για να αυξήσει η τράπεζα τις χρηματοδοτήσεις στο στάδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία.

Πρόκειται για μια διαφοροποίηση που δεν έχει μόνο θεωρητική αξία, αλλά και πρακτικό αντίκρισμα για τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας. Σε αυτή την ΑΜΚ θα αποφύγουν μια μεγάλη μείωση μετοχικού κεφαλαίου για το σχηματισμό αποθεματικού για την κάλυψη ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το τι σημαίνει αυτό ακριβώς στην πράξη για τους παλαιούς μετόχους μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό με μια σύγκριση με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς. Το κεφάλαιο των παλαιών μετόχων «εξαϋλώθηκε» με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αύξηση, καθώς έγινε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,935 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας εξαφανίσθηκε το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου.

Η Alpha Bank δεν θα χρειασθεί να σχηματίσει αποθεματικό για απορρόφηση ζημιών, ή τουλάχιστον, εάν σχηματισθεί, η μείωση κεφαλαίου θα είναι μικρή, καθώς η κεφαλαιακή της βάση είναι ήδη επαρκής για να καλυφθεί το κόστος της εξυγίανσης του ισολογισμού.

Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, η οποία θα επιβαρύνει κατά 2,80% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, αυτός διαμορφώνεται στο 16,9%. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανήλθαν σε 7,7 δισ. ευρώ, ή 5,7 δισ. ευρώ με τον συνυπολογισμό των ζημιών από την τιτλοποίηση. Τον Μάρτιο, η τράπεζα πρόσθεσε άλλα 500 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιακή της βάση, με την έκδοση ομολόγου.

Τα επόμενα βήματα της τράπεζας στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου θα έχουν σαφώς μικρότερη επίδραση στα κεφάλαια. Η Alpha έχει ανακοινώσει ότι δρομολογούνται τρεις επιπλέον συναλλαγές εντός του 2021, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με στόχο τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022. Η τιτλοποίηση Cosmos, ύψος 2 δισ. ευρώ, που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» καθώς επίσης και η πώληση δύο χαρτοφυλακίων, ύψους 0,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 0,4 δισ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky). Σε κάθε περίπτωση, οι ζημιές από αυτές τις τιτλοποιήσεις δεν θα είναι μεγάλες και μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενα κεφάλαια.

Προτεραιότητα στους παλαιούς μετόχους

Πέραν του γεγονότος ότι οι μέτοχοι της τράπεζας δεν θα έχουν σοβαρή επιβάρυνση από μια μείωση κεφαλαίου, η Alpha Bank κάνει λόγο για «προάσπιση της αξίας της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων»: αν και δεν θα υπάρξει δικαίωμα προτίμησης, η τράπεζα σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όσες νέες μετοχές απαιτούνται για να διατηρήσουν σταθερό το ποσοστό της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι αυτή η δυνατότητα θα δοθεί στο σύνολο των μετόχων και όχι μόνο στους εγχώριους επενδυτές, όπως έγινε με την αύξηση της Τρ. Πειραιώς.

Ουσιαστικά πάντως θα ακολουθηθεί, για δεύτερη φορά σε τραπεζική αύξηση κεφαλαίου, η ίδια συνταγή που ακολούθησε στη δική της ΑΜΚ η Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Αυτό γίνεται για να ολοκληρωθεί ταχύτερα η αύξηση, χωρίς να μεσολαβήσει η διαδικασία της αποκοπής και χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης του δικαιώματος. Στόχος της τράπεζας είναι να έχει τελειώσει η διαδικασία της ΑΜΚ μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ η γενική συνέλευση για την έγκριση της αύξησης αναμένεται ως τις 15 Ιουνίου και αυτή θα είναι και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα δοθεί σε εγγεγραμμένους μετόχους το προνόμιο της κατά προτεραιότητα διάθεσης μετοχών.

Τα νέα κεφάλαια από την αύξηση θα ενισχύσουν τη «δύναμη πυρός» της Alpha Bank για τη χορήγηση νέων δανείων στο στάδιο της ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία. Η Alpha σχεδιάζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δάνεια που θα χορηγηθούν για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα άτοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους σχεδόν 13 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τη βάση για υπερδιπλάσιου ύψους ιδιωτικές επενδύσεις με τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.

πηγή:sofokleousin.gr