Στην πρώτη θέση η Ελλάδα σε αιτήσεις για οικονομική στήριξη

Του Χρήστου Παπαθεοφάνους

Θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας σε περίοδο πανδημίας μέσω της οποίας φαίνεται το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Βρέθηκε στην κορυφή ως προς το αίτημα (άλλοι μπορεί να το χαρακτηρίσουν επαιτεία) χρηματικής ενίσχυσης από κολοσσιαίο διεθνή φορέα.

Στο άρθρο που δημοσιεύουμε, δεν ευθύνεται μόνο η προαναφερόμενη νόσος μιας και πρόκειται για την περίοδο Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2020. Παρόλα αυτά η ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας όξυνε τα προβλήματα.

Ένας από τους τομείς που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια είναι το ποδόσφαιρο. Αρκετοί ποδοσφαιριστές ελληνικών συλλόγων έχασαν τα χρήματά τους.

Για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος έχει ιδρυθεί από τις 20/1/2020 η μη κερδοσκοπική ένωση με την επωνυμία «ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ» (ΚΕΠ), πληρεξούσιος δικηγόρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παναγόπουλος.

Ο ΠΣΑΠ (συνδικαλιστικό όργανο των εν Ελλάδι επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) κατέβαλε προσπάθειες ώστε να ανασάνουν… τα μέλη του που έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα έγιναν δεκτές 291 αιτήσεις ποδοσφαιριστών που ανήκουν ή ανήκαν σε πτωχευμένα ή ταλανιζόμενα από σοβαρά οικονομικά προβλήματα σωματεία.

Πρόκειται για το 1/3 του συνόλου των αιτήσεων που δέχθηκε από τα μέλη της η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος (FIFA) στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του FIFA FUND.

Ας σημειωθεί ότι η δεύτερη της σχετικής λίστας (Μαλαισία) και η τρίτη (Τουρκία) είχαν αθροιστικά 264 αιτήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΣΑΠ, από τα 4,14 εκατομμύρια ευρώ του εν λόγω ταμείου, στην Ελλάδα έφτασε το 1,13. Δυστυχώς αυτό το ποσό δεν αντιστοιχεί στο συνολικό χρέος των ομάδων προς τους παίκτες.

Τι θα γίνει με τους ριγμένους…;