Την πρόταση για έναν μίνιμουμ παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή θα προτείνει ο Τζο Μπάϊντεν
Την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για έναν μίνιμουμ εταιρικό φορολογικό συντελεστή ο οποίος να έχει παγκόσμια καθολικότητα αναμένεται να αναπτύξει αργότερα σήμερα η υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.
Τα όσα θα αναφέρει η κ. Γέλεν, τα οποία μετέδωσε νωρίτερα και το δίκτυο Axios, αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να αναζητούν συνεχώς νέες έδρες και “παραθυράκια” προκειμένου να μειώνουν τους φόρους τους οποίους πληρώνουν επί των κερδών τους.
Ειδικά όσον αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο Μπάιντεν σκοπεύει να τους ζητήσει να πληρώσουν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ένα μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 2,25 τρισ. δολ. στις ομοσπονδιακές υποδομές των ΗΠΑ.
«Ανταγωνιστικότητα είναι το πώς διαγωνίζονται οι εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ έναντι άλλων εταιρειών σε προκλήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων», αναμένεται να τονίσει η Τζ. Γέλεν στην ομιλία που θα εκφωνήσει στο Chicago Council on Global Affairs. “Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα κράτη θα διατηρούν σταθερά φορολογικά συστήματα τα οποία θα αποδίδουν σημαντικά έσοδα για επενδύσεις σε κομβικής σημασίας δημόσια αγαθά και να μπορούν να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, σε μια λογική όλοι οι πολίτες να μοιράζονται δίκαια την χρηματοδότηση της κρατικής και κυβερνητικής λειτουργίας”.
Στόχος, σύμφωνα με τη Γέλεν, θα είναι οι ΗΠΑ να εργαστούν με τις χώρες της G-20 προκειμένου να βρεθεί εκεί το μίνιμουν στους φορολογικούς συντελεστές “που θα σταματήσει την κούρσα προς το μηδέν”.
Το σχέδιο Μπάιντεν περί γιγαντιαίων επενδύσεων στις υποδομές με κρατική δαπάνη περιλαμβάνει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28%, από 21% που τον είχε μειώσει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Προ Τραμπ, επί του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο συντελεστής κινείτο στο 35%.
Ο Μπάιντεν θέτει ως στόχο έναν μίνιμουν φόρο στο 21%, μια αύξηση σε σχέση με το περίπου 13% που υποχρεούνται να πληρώνουν σήμερα οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τα offshore κέρδη τους.
«Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι ανθηρή, βασιζόμενη σε περισσότερο ισότιμους όρους ανταγωνισμού ως προς την φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων, προκειμένου να δίδεται ώθηση στην καινοτομία, την ανάπτυξη και την ευημερία», θα αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Γέλεν, σύμφωνα με το Bloomberg.
πηγή:zougla.gr