Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ για Αιγαίο:«Στις περιοχές όπου υπάρχουν διαφορές, κανείς δεν θα κάνει προκλητικές ενέργειες»

Μπορεί η Αθήνα να πανηγύριζε για το κλίμα που υπήρχε στην τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την ίδια ώρα έδινε ένα νέο «χαστούκι» προς την Ελλάδα.

Είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε δει κάποια αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το NATO διαδραματίζει καλό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης για να εγγυηθεί ότι στις περιοχές όπου υπάρχουν «διαφορές», κανείς δεν θα κάνει προκλητικές ενέργειες, ξεκινώντας με την Τουρκία να κρατά τα πλοία τους εκτός των θαλάσσιων περιοχών που …διεκδικούν άλλοι!»

Εκτός από την προφανή εξομοίωση του θύτη με το θύμα, η δήλωση αυτή υποκρύπτει κάτι πολύ πιο σοβαρό. Στην ουσία γκριζάρει όλες τις περιοχές τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία, θεωρώντας ακόμα και την νόμιμη δραστηριότητα της Ελλάδας σε περιοχές όπου έχει εθνική κυριαρχία η κυριαρχικά δικαιώματα, ταυτόσημες με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχές όπου δεν έχει καμία δικαιοδοσία.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, Μ.Τσαβούσογλου, όπου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα και στη συνέχεια ανέβασαν και κοινή φωτογραφία στα social media, αντιθέτως ο ίδιος δεν ανέφερε καν την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια.

Γ.Χ.

πηγή:iskra.gr