Η κυβέρνηση αμαυρώνει την 25η Μαρτίου με απαγορεύσεις που θυμίζουν κατοχή

Η χθεσινή απαγόρευση από την Κυβέρνηση των εκδηλώσεων εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, που είχαν εδώ και έναν μήνα ανακοινωθεί από το Συντονιστικό Φορέων ΄21, εκμηδενίζει το θεμελιώδες Συνταγματικό δικαίωμα του «συναθροίζεσθαι», ανήμερα της 25ης Μαρτίου, κατά την συμπλήρωση των 200 ετών από την εθνεγερσία. Αποτελεί την δεύτερη μαύρη σελίδα στην ιστορία των εορτασμών της εθνικής επετείου, ακολουθόντας την αντίστοιχη απόφαση πού μόνο η κατοχική κυβέρνηση του 1943 είχε τολμήσει να πάρει.
Το Συντονιστικό Φορέων ’21 αποτελεί κίνηση νόμιμων πολιτικών φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και συλλόγων. Να διευκρινίσουμε ότι η ώρα και το μέρος της συγκεντρώσεως του Συντονιστικού Φορέων ’21 στην Αθήνα, τροποποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης με την ΓΑΔΑ, προκειμένου νά μην επηρεάσει σε τίποτα την στρατιωτική παρέλαση και τα μέτρα ασφαλούς μετακίνησης των επισήμων. Άλλωστε όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων του κράτους, η κινητοποίησή μας είχε οριστεί νά ξεκινήσει 2,5 ώρες μετά την αποχώρηση των επισήμων.
Η αναιτιολόγητη αυτή απόφαση, αντίκειται συν τοις άλλοις εις το άρθρο 11, της υπερνομοθετικής ισχύος κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως του δικαιώματος ανθρώπου –το δικαίωμα «συνέρχεσθαι και συνετερίζεσθαι»- (η Ε.Σ.Δ.Α όπου κυρώθηκε από την Ελλάδα δια του ν.δ 53/74) καθώς και στην θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας του άρθρου 25 του Συντάγματος ως προς τους θεμιτούς περιορισμούς του εν λόγω δικαιώματος.
Ως εκ τούτου δυνάμει του Ν. 3028/2002 εν συνδυασμό με το άρθρο 24 παράγραφος 1 του Συντάγματος, ο κάθε πολίτης έχει ηθικό έννομο συμφέρον απρόσκοπτης πρόσβασης εις τα κοινόχρηστα μνημεία ή αρχαιολογικούς χώρους, προβαίνοντας σε ενέργειες οι οποίες συνάδουν προς το άρθρο 120 (επιτομή του Συνταγματικού Πατριωτισμού) παράγραφος 2, ήτοι: εκδηλώνουν υπακοή, πίστη, σεβασμό προς το Σύνταγμα, καθώς και αφοσίωση στην Πατρίδα και την Δημοκρατία, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως προς την παράγραφο 4 η οποία αναγάγει ανυπερθέτως την φιλοπατρία σε συστατικό στοιχείο της Συνταγματικής νομιμοφροσύνης.
Εν κατακλείδι ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες την Συνταγματικής εννόμου τάξεως περιφρουρούμε την Δημοκρατία, ανθιστάμενοι με γνώμονα τον πατριωτισμό μας, όπως εξάλλου ρητώς επιτάσσει η προαναφερθείσα ακροτελεύτια Συνταγματική διάταξη του άρθρου 120, εις πάσα περίπτωση και όποτε το καθήκον μας ειδικότερον προτάξει.
Υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι Αθηναίοι, μπορούν αύριο μέ κωδικό 6 να μεταβούν προς επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως. Υποθέτουμε πως πολλοί από τους συμπολίτες μας θά σκεφτούν νά κρατούν ένα λουλούδι, για να αφήσουν στο άγαλμα του στρατηγού Μακρυγιάννη, ένεκα της σημαντικής αυτής ημέρας.
Υ.Γ: Όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Συντονιστικου Φορέων ΄21 σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Έβρο, Φάρσαλα, Ηράκλειο Κρήτης κ.α., θα πραγματοποιηθούν κανονικά, κόντρα στό κλίμα τρομοκρατίας που επιδειώκει η κυβέρνηση.
*Φωτογραφία: Ἡ ἀντίδραση των κατοίκων των Αθηνών στην απαγόρευση εορτασμού της 25ης Μαρτίου, από την κατοχική κυβέρνηση του 1943
Συντονιστικό Φορέων 21
Οι συμμετέχοντες φορείς (αλφαβητικά):
– Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος
-Ανεξάρτητη επιτροπή αγώνα για την μη επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου (ΕΑΚΥΤ)
– Βάνης εγγύηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αδέσμευτος Συνδυασμός (εκλεγμένη παράταξη)
-Δημοβούλειο Πολιτών
– Δημοκρατική Αναγέννηση
– Δίκτυο Πολιτών Νίκαιας Κορυδαλλου
-Δίκτυο Πολιτών Φαρσάλων
– Δράσις ΚΕΣ (αυτόνομη παράταξη Κυπρίων Φοιτητών)
– Δρόμος Ανοιχτός (Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Πατριωτικού και Δημοκρατικού Μετώπου)
– Ελληνική Πολιτική Συνείδηση (Ε.ΠΟ.Σ)
– Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία
-«ΕΜΕΙΣ»
-Επιστημονικός Πολιτιστικός σύλλογος ”Μακεδονική Ένωση για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη”
– Επιστημονικός Σύλλογος Νέων των Αθηνών
-Επιτροπή Αγώνα Ιωαννίνων
– Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικων Θεμάτων (του πρώην ΠτΔ Μιχαήλ Στασινόπουλου)
– Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών
-Λαϊκή Συνέλευση Νοτίων Προαστίων
-Λέσχη Φίλων Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστι»
– Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη (εκλεγμένη παράταξη στόν Δήμο Θεσσαλονίκης)
– Νέα Πολιτική
-Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ)
– Oμάδα Πολιτών Ηρακλείου Κρήτης
– Πατριωτικός Σύνδεσμος
-Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος ”Μακεδονικός Ρόδακας’
-Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λακώνων “Λυκούργος”
-Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ
-Πολιτιστικός Σύλλογος Προναία Αθηνα
-Πολιτιστικό Σωματείο Δεσμοί Ελλήνων
– Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία (εκλεγμένη παράταξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)
– Πρωτοβουλία Αφύπνισης Κέρκυρας
– Πρωτοβουλία Εθνικής Μνήμης Ζακύνθου
– Σπάρτακος (εκλεγμένη παράταξη του Δήμου Κομοτηνής)
-Τμήμα AHEPA HJ-03 Θεσσαλονίκης “Αλέξανδρος ο Μέγας”
– Χριστιανική Δημοκρατία