Αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρωτοκόλληση και ανάρτηση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την για την οριοθέτηση της ΑΟΖ έγινε σε χρόνο – ρεκόρ.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ από το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η συμφωνία, σε χρόνο – ρεκόρ, πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η συμφωνία που συνήψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020.

Όπως σημειώνεται, σημασία έχει, επίσης, πως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά σε συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, πάντα στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθεί η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, μόλις τεθεί σε ισχύ.

πηγή:sputniknews.gr