Η ιδεοληπτική διαχείριση των Αρίστων

Toυ Νικόλαου Μπαγιαρτάκη
Η κυβέρνηση των Αρίστων που ανέβηκε ανασηκώνοντας πτώματα όταν ήταν στην Αντιπολίτευση.
Μη έχοντας αξίες και αρχές, επενδύοντας στον πόνο που θα γίνει οργή σε ψηφαλάκια. Σήμερα αντιμετωπίζει καθημερινά την ύβρη της αυτή. Δυστυχώς, πληρώνοντας την κι χιλιάδες συμπολίτες μας, είτε ως νεκροί, είτε ως θύματα μίας ανίκανης κυβερνητικής πολιτικής.
Το μοντέλο διαχείρισης της προηγμένης Δύσης χωρίζεται στην Αγγλοσαξωνική πολιτική της “ανοσίας της αγέλης”, η οποία απέτυχε παταγωδώς. Της Ευρωπαϊκής Πολιτικής (με κακέκτυπο αντιγραφής από το Επιτελικό Κράτος της Ελλάδος) με σταδιακά lockdown έως ότου βρεθεί το εμβόλιο κι όσα θύματα χαθούν στο μεταξύ να λογίζονται ως παράπλευρες απώλειες. Και της Ασίας, η οποία στη στερεότυπη σκέψη είναι οπισθοδρομική εν συγκρίσει με την Δύση. Πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, είναι παρελθοντική αυτή η πραγματικότητα. Η Ασία έχει το know how εν συγκρίσει με την Δύση αφού αντιμετώπισε συχνότερα και πιο πρόσφατα πανδημίες, έτσι έχει ένα σύστημα έτοιμο κι δεν φτιάχνει κάποιο νέο. Η Ασία εξαρχής έκανε μαζικά τεστ στον πληθυσμό της. Έτσι κατάφερε να κάνει ιχνηλάτηση των τεστ κι όσων νοσούν από COVID-19 να τύχουν ξεχωριστής αντιμετώπισης από τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό.
Η κυβέρνηση των Αρίστων εξαρχής δεν προχώρησε σε μαζικά τεστ κι όχι μόνο αυτό αλλά ούτε καν το συνταγογράφησε. Αφήνοντας την υγεία να γίνει εν καιρώ Πανδημίας ένα προϊόν κέρδους. Οι ευθύνες της είναι ποινικές για ότι έβαλαν την Οικονομία πάνω από την Υγεία εν καιρώ Υγειονομικής Κρίσης κι όχι κανονικότητας. Ο μόνος τρόπος που παρακολουθούσε την πορεία της διασποράς του Ιού ήτανε μόνο μέσω των λημμάτων. Όσο η διασπορά ήτανε μικρή, αυτό το μοντέλο λειτουργούσε, ως ένα βαθμό λόγω της μικρής ισχύς της Πανδημίας.
Το αρνητικό στο μοντέλο των λημμάτων είναι ότι μπορεί να λαμβάνεις δείγματα ανά περιοχές όμως δεν μπορείς να διαπιστώσεις ποιοι νοσούν και ποιοι όχι. Άρα δεν έχεις ιχνηλάτηση. Ενώ οι Ασιάτες με το μοντέλο τους με τα μαζικά τεστ στόχευαν εν τη γενέσει την εξάλειψη του φαινομένου αυτού δια μέσου της Ιχνηλάτησης.
Η Ελλάδα μπήκε σε 2ο καταστροφικό lockdown, εξαιτίας της ανίκανης ιδεοληπτικής κυβερνητικής πολιτικής να λάβει μέτρα όσο το φαινόμενο της Πανδημίας ήτανε σε μορφή νιφάδας κι όχι σήμερα που ‘ναι χιονοστιβάδας. Εάν είχαν ληφθεί μέτρα στο α’ κύμα της ιχνηλάτησης των νοσούντων από Κορωνοϊό κι εν συνεχεία στο άνοιγμα του Τουρισμού. Σήμερα η Ελλάδα δεν θα ‘τανε απλά σε καλύτερη μοίρα αλλά δεν θα ‘χε ούτε 2ο lockdown, ούτε εκατοντάδες νεκρούς ανά μέρα. Καλώς να γίνει το εμβόλιο κι όσο γίνεται το συντομότερο δυνατό. Αλλά δεν μπορεί να επαφιόμαστε σ’ αυτό, καλώς ή κακώς, δεν αρκεί. Έπρεπε, πρέπει, θα πρέπει να θωρακιστεί το σύστημα της Υγείας τόσο για την σημερινή Πανδημία όσο και για μία μελλοντική, όπως αναφέρει κι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Είναι τσαπατσουλιά της κυβέρνησης όταν αναγνωρίζει ότι κακώς δεν έγινε τεστ στο σύνολο της κοινωνίας, αφήνοντας περιθώριο στους Ιδιώτες κερδοσκοπίας, εν καιρώ Πανδημίας. Θα πρέπει να συνταγογραφηθεί το τεστ ώστε να γίνει σε μαζικό επίπεδο η ιχνηλάτηση των νοσούντων από Κορωνοϊό. Ώστε να τελειώσει το lockdown νωρίτερα από όσο θα γίνει χωρίς ιχνηλάτηση. Αφού έχοντας ένα πχ. 25% νοσούντων πρέπει να κλειστεί κι το άλλο 75% εντός των οικείων τους, με κλειστές επιχειρήσεις και κάθε είδους κοινωνικής κι οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ αν ιχνηλατηθεί αυτό το 25% θα περιοριστεί για ένα μικρό διάστημα έως ότου θεραπευθεί ενώ το άλλο 75% θα συνεχίζει σε μία ομαλότητα της καθημερινότητας του. Έτσι η μετάβαση προς την οικονομική και κοινωνική κανονκότητα θα ‘ναι συντομότερη και πιο ομαλή απ’ όσο χωρίς ιχνηλάτηση του συνόλου στον πληθυσμό.
Δεν μπορεί η Σλοβακία μέσα σε μία μέρα να έκανε τεστ (έστω και rapid) στον μισό πληθυσμό της (2.500.000 κάτοικοι) αλλά στην Ελλάδα την πιο ανεπτυγμένη (έστω και θεωρητικά), αυτό να ‘ναι ανέφικτο. Είναι ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης η οποία κινείται ιδεοληπτικά, αφού η φιλελεύθερη πολιτική της είναι να ευχαριστήσει τα μικροσυμφέροντα κάποιων Ιδιωτών κόντρα στο κοινό καλό. Αδυνατούσε τόσο καιρό να βάλλει πλαφόν στα τεστ αφού ήτανε μία κρατική πατερναλιστική (κράτος πατερούλης) παρέμβαση προς την Ελεύθερη Αγορά. Η οποία θεωρητικά αυτορυθμίζεται κι ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων οδηγεί στη μείωση των τιμών των προϊόντων αλλά έχουμε στη πραγματικότητα καρτελοποίηση. Έτσι ο κόσμος πεθαίνει κι πονάει την απώλεια συγγενών του όχι επειδή απλά έχουμε μία Πανδημία αλλά γιατί έχουμε και μία πολιτική (TINA = There Is No Alternative) εκμετάλλευσης του ανθρώπου στο βωμό του κέρδους. Θα πρέπει να υπάρξει συνταγογράφηση αλλά και μαζικά τεστ από το κράτος στο μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας.