Αυξήθηκαν τα κρούσματα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα

Αύξηση των κρουσμάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος καταγράφονται στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες που είχε διατυπώσει έγκαιρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου καταγράφηκε έξαρση των ύποπτων υποθέσεων και η Αρχή έδωσε εντολή αναζήτησης στο εξωτερικό των τραπεζικών λογαριασμών επιπλέον 50 ατόμων.

Τον Απρίλιο η Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα Αντιμετώπισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με εγκύκλιό της ζήτησε από τους υπόχρεους, να μην χαλαρώσουν τους ελέγχους για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, λόγω του κορονοϊού, αλλά να εκτελούν τους ελέγχους εξ αποστάσεως. Είχε προειδοποιήσει δε, ότι η πανδημία δεν ανακόπτει ούτε τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, αλλά αντίθετα, «κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί οι εγκληματίες να βρουν ευκαιρίες για να ξεπλύνουν το χρήμα τους, αλλά και για να ασκήσουν νέες εγκληματικές δραστηριότητες».

Η επιτροπή αναγνωρίζει ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μέσω της τήρησης αποστάσεων και της αυτοαπομόνωσης των πολιτών δημιουργεί δυσκολίες στα υπόχρεα πρόσωπα αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας, τόσο κατά την έναρξη της επιχειρηματικής σχέσης με πελάτη ή τη διενέργεια περιστασιακής συναλλαγής, όσο και κατά την άσκηση συνεχούς εποπτείας από αυτά.

Αποδέκτες των συστάσεων της Επιτροπής ήταν οι τράπεζες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών-λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, οι ιδιώτες ελεγκτές, οι εξωτερικοί λογιστές-φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών-φοροτεχνικών υπηρεσιών, οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι.

Οι ανησυχίες της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς επιβεβαιώθηκαν, λίγους μήνες αργότερα, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 9 ύποπτες υποθέσεις, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για τις οποίες προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, συνολικής αξίας 7,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως η Αρχή, απέστειλε αιτήματα στο εξωτερικό με τα οποία ζητεί από τις αρμόδιες Αρχές, στοιχεία για τραπεζικές καταθέσεις ή άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις, για 48 άτομα!

Πρόκειται για αύξηση των κρουσμάτων μαύρου χρήματος, καθώς τον Απρίλιο, τα αιτήματα στο εξωτερικό για την αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών, αφορούσαν 4 άτομα και τον Μάρτιο 14, ενώ στο τελευταίο δίμηνο, υπερδιπλασιάστηκαν.

Συνολικά, από τις αρχές του 2020, η Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 32 υποθέσεις, ύποπτες για ξέπλυμα, ενώ έστειλε αιτήματα παροχής πληροφοριών για τραπεζικές καταθέσεις και άλλες επενδύσεις για 127 άτομα.

Το 2019 είχε παραπέμψει στους εισαγγελείς 81 υποθέσεις και απέστειλε αιτήματα στο εξωτερικό, αναζητώντας τραπεζικούς λογαριασμούς 370 ατόμων. Το 2018 οι υποθέσεις ήταν 100 και τα άτομα για τα οποία ζητήθηκαν πληροφορίες από το εξωτερικό ήταν 247.

Ποια στοιχεία αναζητούνται στο εξωτερικό

Τα στοιχεία που αναμένει από το εξωτερικό η Αρχή, για τους Έλληνες που κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, είναι τα ακόλουθα:

  • Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
  • Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
  • Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:

  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
  • Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
  • Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

xeplyma

Πηγή:sofokleousin.gr