Το lockdown έφερε πείνα στη Χιλή

Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές έφερε στη Χιλή το lockdown καθώς στις πιο φτωχές συνοικίες στο Σαντιάγο αρκετές οικογένειες πεινάνε ενώ αυξάνουν διαρκώς τα αιτήματα πολιτών για την χορήγηση τροφίμων.

Το Σαντιάγο θεωρητικά είναι μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Λατινικής Αμερικής. Αλλά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι τεράστιο ενώ η συνοικία Ελ Μπόσκε όπου εκδηλώθηκαν τα επεισόδια, είναι μια από τις πιο φτωχές στην πρωτεύουσα και η επιβολή καραντίνας από τον Απρίλιο στέρησε στους κατοίκους, που απασχολούνται κυρίως σε τομείς της παραοικονομίας, να εργαστούν και εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Φωτογραφίες και βίντεο που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα ή αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν διαδηλωτές να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα, να φωνάζουν συνθήματα και να βάζουν φωτιά σε ξύλα. Οι δε αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα ενώ έκαναν χρήση ρίψης νερού με πίεση για να διαλύσουν το πλήθος.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, όπως αναφέρει το Reuters, πολλές οικογένειες της συγκεκριμένης συνοικίας πεινάνε. «Τις τελευταίες εβδομάδες δεχόμαστε ολοένα περισσότερα αιτήματα για τρόφιμα από πολίτες», τόνισε ο Σάντι Μέλο, ο δήμαρχος της συνοικίας, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BioBio. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, ο κόσμος πεινάει και δεν μπορεί να δουλέψει».

Το γραφείο του δημάρχου Μέλο ανέφερε πως οι τοπικές αρχές στη συνοικία Ελ Μπόσκε διένειμαν πάνω από 2.000 πακέτα με τρόφιμα στις οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ωστόσο προειδοποίησε την κεντρική κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να «συνεχίσει να φορτώνει στους δήμους μια ευθύνη που οικονομικά αδυνατούμε να εκπληρώσουμε».

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά ότι η κυβέρνησή του θα διανείμει 2,5 εκατομμύρια πακέτα με τρόφιμα και είδη καθαρισμού και υγιεινής σε σπίτια οικογενειών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης.

«Θα δώσουμε την προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες οικογένειες», είπε ο Πινιέρα, αποκαλώντας «ιστορική» την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταρτίζει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που προβλέπουν τη δαπάνη ποσού ίσου με το 7% του ΑΕΠ, ώστε να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Αλλά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και κοινωνικοί φορείς επικρίνουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που θεωρούν ανεπαρκείς.

Στα μέτρα που σχεδιάζει συγκαταλέγεται η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, η αναβολή της καταβολής βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και η δημιουργία γραμμών πιστώσεων με κρατικές εγγυήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 40.000 την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζουν να αυξάνονται με τα νοσοκομεία να πλησιάζουν το όριο του κορεσμού καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου. Κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα δεδομένα, στη χώρα καταγράφονται πλέον 46.059 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 478 θάνατοι από την COVID-19.

Πηγή:huffingtonpost.gr