Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν την εξουσία στη Χιλή

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε «κράτος συνταγματικής εξαίρεσης για λόγους καταστροφής», που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων για την τήρηση της τάξης στη χώρα, η οποία πλέον καταγράφει πάνω από 200 κρούσματα κορωναϊού.

«Σήμερα, εξασκώντας τις συνταγματικές μου εξουσίες, κηρύσσω κράτος συνταγματικής εξαίρεσης για λόγους καταστροφής», διακήρυξε ο πρόεδρος. Το μέτρο, που θα έχει ισχύ 90 ημερών, θα επιτρέψει μεγαλύτερη ασφάλεια γύρω από τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες, την προστασία των αλυσίδων τροφοδοσίας σε ιατρικά υλικά και τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού, διευκρίνισε ο Πινιέρα.

Επίσης, θα εξασφαλίζει ότι τηρείται η καραντίνα, όπως επίσης και η γραμμή παραγωγής και διανομής για την κανονική τροφοδοσία του πληθυσμού απέναντι στην αύξουσα ζήτηση προϊόντων σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία. «Ο στρατός μπορεί να ενεργήσει ως πραγματική υγειονομική δύναμη, σε συνεργασία με όλους τους λειτουργούς του συστήματος υγείας μας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Χιλής.

Η προηγούμενη ανάπτυξη του στρατού στη διάρκεια των κοινωνικών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο είχε επικριθεί ιδιαίτερα, καθώς υπενθύμισε στον πληθυσμό τις στυγερές ημέρες της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ (1973-90). Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αρχών υγείας, στη Χιλή έχουν καταγραφεί 238 επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος θάνατος.

Πηγή:iskra.gr