Πρόγραμμα «μπαζούκα» ανακοίνωσε η FED

Η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve αποφάσισε να αναλάβει δράση για δεύτερη συναπτή ημέρα και για συνολικά τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, εκτινάσσοντας την απόκτηση assets από μέρους της προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη αναταραχή στις αγορές που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού, αλλά και χορηγώντας ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων διαταραχών” στην αγορά των αμερικανικών κρατικών τίτλων.

Οι κινήσεις της Fed θα εισφέρουν στο σύστημα της διατραπεζικής αγοράς ρευστότητα συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολ.

“Οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται προς αντιμετώπιση των απροσδόκητων αναταράξεων στην αγορά ομολόγων, οι οποίες συνδέονται με την επιδημία του κοροναϊού”, σημειώνει η Fed της Νέας Υόρκης, σε ανακοίνωσή της, την ώρα που η Wall Street κινείτο για τη χειρότερη ημέρα της από το 1987, με τους βασικούς της δείκτες να καταρρέουν.

Στο πρώτο μέρος της ανακοίνωσης, η Fed σημειώνει ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεογράφων των ΗΠΑ, συνολικού όγκου 60 δισ. δολ., το οποίο μέχρι τώρα αφορούσε μόνον βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Πλέον, η Fed θα επεκτείνει τις αγορές της “σε ένα μεγάλο εύρος λήξεων” το οποίο θα περιλαμβάνει έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, προστατευόμενους από τον πληθωρισμό τίτλους και άλλα χρεόγραφα. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει την αγορά χρεογράφων που φέρουν κουπόνι, κάτι που παράγοντες της αγοράς επιζητούσαν από τα τέλη του 2019.

Οι αγορές αυτές ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Απριλίου.

Στο δεύτερο μέρος των δράσεών της, η Fed της Νέας Υόρκης θα προσφέρει 500 δισ. δολ. σε πράξεις διάρκειας τριών μηνών, καθώς και σε άλλες πράξεις διάρκειας ενός μήνα. Η προσφορά θα διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολ. στη διατραπεζική αγορά μέσω overnight repos και 45 δισ. δολ. σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων. Τα repos είναι βραχυπρόθεσμες πράξεις στις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν υψηλής ποιότητας εγγυήσεις όπως κρατικά ομόλογα για να τα ανταλλάξουν με λειτουργική ρευστότητα.

Πηγή:capital.gr