Τέλος στην πελατειακή χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών

Του Χρήστου Παπαθεοφάνους

Έχοντας στόχο να εξαλειφθούν… τα κριτήρια συμπάθειας και γνωριμιών στο θέμα της κρατικής επιχορήγησης των ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων, έγινε η παρουσίαση του πρωτοποριακού συστήματος αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ» από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά.

Η προαναφερόμενη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Γ.Γ.Α. και το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες των 48 αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας (27 Ολυμπιακών Αθλημάτων, 17 μη Ολυμπιακών Αθλημάτων και τεσσάρων για Άτομα με Αναπηρία), ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Ανδρέας Μιχαηλίδης) και στελέχη του, οι πρόεδροι της ΕΟΕ (Σπύρος Καπράλος) και της ΕΠΕ (Γιώργος Φουντουλάκης), καθώς και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του καινοτόμου προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, Ανδρέας Γλυνιαδάκης.

 

Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος αξιολόγησης αποσκοπούν στο να υπάρχει μια μετρήσιμη και όσο το δυνατόν αντικειμενική αξιολόγηση των ομοσπονδιών, η οποία θα συνδέεται με την κρατική επιχορήγηση και να γνωρίζουν οι ομοσπονδίες με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται, πού πρέπει να δίνουν έμφαση και προς τα πού πρέπει να κατευθύνουν τους πόρους τους.

Μόνο ένα κομμάτι (γύρω στο 20% της χρηματοδότησης) από τον φετινό προϋπολογισμό για τις Ομοσπονδίες, που θα ανέλθει περίπου στα 18 εκατομμύρια ευρώ (ανάλογος με τον περσινό), θα κατανεμηθεί με βάση τα αποτελέσματα του συστήματος «ΧΙΛΩΝ». Τα επόμενα χρόνια, όμως, η επιχορήγηση θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεμένη με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Ο «ΧΙΛΩΝ» θεσπίζει μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων προκύπτει η αξιολόγηση και εν συνεχεία συνδέεται και με μέρος της χρηματοδότησής τους.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στην εναρκτήρια ομιλία του, έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σ’ αυτό το επτάμηνο.

Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του «Ζήσε Αθλητικά»

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 17:00 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Ζήσε Αθλητικά» είναι ένα καινοτόμο τριετές πρόγραμμα, που φέρνει την κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά ακόμα πιο κοντά στις Αξίες του Αθλητισμού με την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους γενικότερα, ως προτύπου της καθημερινής ζωής, μέσα από την κοινωνικοποίηση των νέων στο πλαίσιο της οικογένειας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •