Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών στηρίζει την ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Του δημοσιογράφου Θανάση Γκόρδη

Την αμέριστη συμπαράσταση στις δράσεις τής Παμμακεδονικής Ελλάδος – Αυστραλίας, υπογραμμίζει με πρόσφατη επιστολή του ο πρόεδρος τού διοικητικού συμβουλίου τού Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (Α.Ι.Μ.Σ.), καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Notre Dame τής Μελβούρνης, Αναστάσιος Τάμης.

Ο οποίος, επίσης, εκ μέρους τού δ.σ. τού Ινστιτούτου τής αυστραλιανής ομογένειας, ευχαριστεί και συγχαίρει τον δήμαρχο Αμυνταίου, Άνθιμο Μπιτάκη, για την συμβολή του στην εκτενή απήχηση που έχει το Εκθετήριο Μακεδονικών Αγώνων σε όλη την τοπική κοινωνία.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σε μία τόσο εθνικά ευαίσθητη για την Μακεδονία μας περιοχή, όπως είναι ο νομός Φλώρινας (που πέραν των άλλων είναι και η “φωλιά” τού φιλοσκοπιανού “Ουράνιου Τόξου”), η Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος – Αυστραλίας, πρωτοστατούντων τού προέδρου της Μιχάλη Χρυσανθοπούλου (που δώρισε τα εκθέματα) και τής αντιπροέδρου Κικής Κλειαρά, έκανε πραγματικότητα ένα εκθετήριο που “φωνάζει” την μια και μόνη ιστορική αλήθεια.

Αυτή τής ελληνικότητας τής Μακεδονίας.

Στον σκοπό αυτό συντελούν και οι οργανωμένες επισκέψεις στο εκθετήριο από μαθητές σχολείων τής περιοχής (για παράδειγμα τού Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας τον περασμένο Μάρτιο), αλλά και μαθητικοί διαγωνισμοί με αντικείμενο το περιεχόμενό του, που αφορά τα ιστορικά τεκμήρια τού μακεδονικού ελληνισμού.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι ανάλογο εκθετήριο έχει δημιουργήσει η Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος – Αυστραλίας στην ανατολική Μακεδονία (στον νομό Δράμας), ενώ προγραμματίζει δύο ακόμη, σε Κεντρική Μακεδονία (Κιλκίς) και στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, συμβολικά κοντά στα Ίμια).

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά η επιστολή τού προέδρου τού Α.Ι.Μ.Σ έχει ως εξής:

“Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε,

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την εκτενή απήχηση και την υποδοχή που έχει η Έκθεση Μακεδονικού Αγώνα ανάμεσα στους εκλεκτούς μας συνέλληνες τού δήμου, καθώς και την δική σας προσωπική συναντίληψη και φροντίδα, τόσο προς την έκθεση όσο και προς τον αγαπητό πρόεδρο τής Παμμακεδονικής Ελλάδος – Αυστραλίας, ελόγιμο κ. Μιχάλη Χρυσανθόπουλο και τούς συνεργάτες του.

Εκ μέρους των μελών τού Διοικητκού Συμβουλίου τού Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών θα ήθελα να σάς διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο τής Παμμακεδονικής Ελλάδος – Αυστραλίας, και να προβάλλουμε από κοινού την μεγάλη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τής Μακεδονίας μας.

Στηρίζουμε ιδιαίτερα το Εκθετήριο τού Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη σας, το Αμύνταιο, και βέβαια την διενέργεια μαθητικών διαγωνισμών στην περιοχή σας με αντικείμενο το περιεχόμενο τού Εκθετηρίου.
Αλλά και των μηνυμάτων που σχετίζονται γενικότερα με τον Μακεδονικό Αγώνα σε όλες τις περιόδους του (1896-1908).

Ταυτόχρονα θέλουμε να σάς εκφράσουμε την πλήρη μας ευαρέσκεια για την φροντίδα που εσείς προσωπικά κ. Μπιτάκη, και ο ιστορικός δήμος τού Αμυνταίου, προσφέρετε στην κοινή μας προσπάθεια να γίνει η ιστορία τού τόπου κοινοκτημοσύνη των επερχόμενων γενεών.

Εύγε σας!

Παρακαλώ δεχθείτε, προς τούτοις, τα θερμά μας συγχαρητήρια, ευχόμενοι σε σάς και στην κοινή μας Πατρίδα ευόδοση των προσδοκιών σας.

Με εκτίμηση

Καθηγητής
Αναστάσιος Μ. Τάμης,
Πρόεδρος τού ΑΙΜΣ”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •