Στο ΣτΕ Άκτωρ και Άβαξ για την γραμμή 4 του μετρό ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να προσφύγουν οι δύο κοινοπραξίες για την γραμμή 4 του μετρό ύψους 1,8 δισ. ευρώ μετά τις προδικαστικές προσφυγές που κατατέθηκαν στην Επιτροπή του διαγωνισμού, με τις οποίες οι υποψήφιοι ζητούν ο ένας τον αποκλεισμό του άλλου.

Βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας μετά τις προσφυγές των δυο εταιρειών που κατά πληροφορίες ήταν πολυσέλιδες (300 σελίδων έκαστη), η Αττικό Μετρό έχει περιθώριο 15 ημερών για να απαντήσει. Εάν το διάστημα παρέλθει άπρακτο, τεκμαίρεται ως απόρριψη και τότε οι δύο εταιρείες έχουν ως τελευταίο καταφύγιο την προσφυγή στο ΣτΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο προσφυγές των κοινοπραξιών «ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI» κι «ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM» υποβλήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν παρέλθει.

Ως εκ τούτου είναι θέμα χρόνου να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα και εν συνεχεία να γίνει προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Ανάλογα με την εξέλιξη των προσφυγών, θα καθοριστεί και ο χρόνος ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Αν δεν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι (άνευ απροόπτου) όπου θα αποκαλυφθεί ο μειοδότης.

Το σχήμα που τελικά θα αναλάβει το έργο θα πάρει το συμβόλαιο της δεκαετίας και θα αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη δύναμη στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο έχοντας στα χέρια της ένα θηριώδες έργο το οποίο σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς είναι σχεδόν αδύνατο να εκτελεστεί στον συμβατικό χρόνο των 96 μηνών (8 χρόνια).

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο να ξεπαγώσει το διαγωνισμό για την γραμμή 4 και να δώσει στις δυο κοινοπραξίες τη δυνατότητα να ελέγξουν η μία τον τεχνικό φάκελο της άλλης εντός προθεσμίας 10 ημερών. Πρόκειται για μια διαδικασία που όπως αναμενόταν συνοδεύτηκε με εκατέρωθεν προσφυγές.

Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή είναι μήκους 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς.

Η γραμμή θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνάει από την Κυψέλη, τα δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, την Πανεπιστημιούπολη, τα Ιλίσια και θα καταλήγει στου Γουδή.

Οι 15 σταθμοί έχουν χωροθετηθεί ως εξής:

1.Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.
2.Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.
3.Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
4.Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
5.Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
6.Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.
7.Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.
8.Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.
9.Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
10.Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
11.Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
12.Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
13.Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.
14.Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.
15.Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

Πηγή:sofokleousin.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •