Προειδοποίηση ΠΟΥ για έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού λόγω κοροναϊού

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μακροχρόνια έλλειψη σε ιατρικές ρόμπες, μάσκες, γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό στην μάχη για την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στέλνει ιατρικά εργαλεία για ελέγχους ασθενών, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ρόμπες σε κάθε περιοχή, τόνισε απεθυνόμενος στην εκτελεστική επιτροπή του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Ωστόσο, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια χρόνια έλλειψη εξοπλισμού προστασίας, όπως φαντάζεστε», πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε: «Σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) το απόγευμα θα μιλήσω στο δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας για τον εντοπισμό των σημείων συμφόρησης, την εξεύρεση λύσεων και την δίκαιη κατανομή του εξοπλισμού», δήλωσε.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξαν λιγότερες αναφορές για νέα κρούσματα στην Κίνα, κάτι που συνιστά καλή είδηση, αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό. Οι αριθμοί θα μπορούσαν να ανεβαίνουν ξανά», είπε.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, συζητήθηκε η ονομασία του ιού – που εμφανίστηκε σε μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη δώσει μια προσωρινή ονομασία στον ιό οξείας αναπνευστικής νόσου 2019-nCOV (νέο κορονοϊό).

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να δώσουμε ένα προσωρινό όνομα, ώστε να μην συσχετίζεται καμία τοποθεσία με τον ιό. Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει πολλά ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που εξακολουθούν να τον ονομάζουν, χρησιμοποιώντας την πόλη Γουχάν ή την Κίνα», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κερκχόφε.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έμενε κάποιο στίγμα» εξήγησε.

Πηγή:huffingtonpost.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •