Capital Economics: «Βαρίδι» ο κοροναϊός για την ευρωζώνη

Τo 2019 ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη, με μεγάλα μέλη της να αποφεύγουν μετά βίας την ύφεση.

Όσοι ήλπιζαν σε καλύτερες ημέρες για το 2020, πλέον αρχίζουν να φοβούνται επανάληψη του ζοφερού σκηνικού.

Και τούτο γιατί ο κοροναϊός εξελίσσεται και αυτός σε ακόμη ένα βαρίδι για την εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεταποίηση και τελικά την ανάπτυξη.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται από την Capital Economics, η οποία σε σημερινό σημείωμά της, εξηγεί πως η εξάπλωση του ιού και οι παρενέργειες που αυτή έχει σε μεταφορές, ταξίδια και άλλους τομείς, έρχεται να λειτουργήσει ως βαρίδι σε ένα περιβάλλον που ήδη έχει πολλαπλές προκλήσεις και αδυναμίες.

Τα μηνύματα για το ξεκίνημα του 20120 ήταν άκρως απογοητευτικά ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ύστερα απο ανάπτυξη 0,3% το τρίτο, με τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας να βρίσκονται σε τροχιά συρρίκνωσης.

«Αν και οι έρευνες για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν ελαφρά βελτίωση τον Ιανουάριο σε καμία περίπτωση δεν γεννούν ελπίδες για δυναμική ανάκαμψη» επισημαίνουν οι αναλυτές της CE, προειδοποιώντας πως «ο κοροναϊός συνιστά έναν νέο καθοδικό κίνδυνο».

Προς το παρόν πάντως η CE υπολογίζει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι ελεγχόμενος.

Και τούτο γιατί οι εξαγωγές προς την Κίνα είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό του συνόλου.

Σε ορισμένους κλαδους ωστόσο τα προβλήματα θα είναι ισχυρότερα.

Η βιομηχανία αυτοκινήτου έχει ήδη προειδοποιήσει για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πιθανές ελλείψεις κινεζικών εξαρτημάτων.

Σύμφωνα με την Capital Economics ο κοροναϊός συνιστά μεγαλύτερη απειλή για μικρές οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία, η Εσθονία και η Σλοβενία εξαιτίας και της μεγαλύτερης εξάρτησης των μεταποιητικών τους κλάδων από κινεζικές εισαγωγές.

Η Γερμανία και η Ισπανία θα επηρεαστούν επίσης αρκετά, ενώ ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για την Ελλάδα και άλλες οικονομίες στο πεδίο της μεταποίησης.

Καμπανάκι έκρουεσε και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επεσήμανε ότι η ΕΚΤ είναι σε επιφυλακή.

«Αν και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται πως έχει υποχωρήσει, ο κοροναϊός προσθέτει νέα πηγή αβεβαιότητας», τόνισε η κ. Λαγκάρντ σε δηλώσεις της από το Παρίσι.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και πώς εξελίσσονται αυτοί οι κίνδυνοι και πώς επηρεάζουν το βασικό μας σενάριο για την οικονομία» πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πηγή:tribune.gr