Οι ΗΠΑ καθηλώνουν τα drones υπό του φόβου κυβερνοεπιθέσεων

Με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Τετάρτη (29/01), το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισε την καθήλωση του στόλου των drones υπό τον φόβο κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων.

Ο στόλος των 810 drones του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ καθηλώνονται στο έδαφος ύστερα από σχετική απόφαση υπό τον φόβο ενδεχόμενης κινεζικής κυβερνοεπίθεσης.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη (29/01):

«Τα αεροσκάφη για μη επείγουσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ το Εσωτερικό Τμήμα θα εξετάσει τη δυνατότητα πιθανών απειλών και θα διασφαλίσει μια ασφαλή, αξιόπιστη και συνεπή πολιτική για τα drones που θα προχωρήσει την αποστολή μας διατηρώντας, παράλληλα, την Αμερική ασφαλή».

Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη σκιά επιθέσεων κατά κινεζικών επιχειρήσεων από την αμερικανική κυβέρνηση και έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ έλαβε δραστικά μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενου χάκινγκ από το Πεκίνο μιας και τα drones είναι ασιατικής κατασκευής.

Πώς προέκυψαν οι υποψίες

Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ έρχεται μερικούς μήνες έπειτα από εντολή για καθήλωση του στόλου, αλλά και την προειδοποίηση του Πενταγώνου για κίνδυνο κατασκοπείας των συστημάτων των drones, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα.

Σε μια άλλη προειδοποίηση από τον Οργανισμό Ασφάλειας Υποδομών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, τον Μάιο του 2019, εκδόθηκε η συμβουλή προς τις εταιρείες ώστε «να είναι προσεκτικές κατά την αγορά τεχνολογίας [drones] από Κινέζους κατασκευαστές, καθώς μπορούν να περιέχουν στοιχεία που ίσως είναι ικανά να θέσουν σε κίνδυνο δεδομένα και να μοιραστούν τις πληροφορίες με έναν διακομιστή, η πρόσβαση στον οποίο εκτείνεται πέρα από την ίδια την εταιρεία».

Η απόφαση είναι αντίθετη με τα ευρήματα

Ωστόσο, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ αντιτίθεται στα ευρήματα έρευνάς του, που έγινε το 2019 και, σύμφωνα με αυτά, η κινεζική εταιρεία DJI ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις απόδοσης, κλιμάκωσης και τιμής, τη στιγμή που οι αμερικανικοί πάροχοι δεν μπορούσαν.

Ακόμα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ γίνεται λόγος για δύο drones της DJI σε εξειδικευμένες «κυβερνητικές εκδόσεις», τα οποία είναι τα Matrice 600 Pro και Mavic Pro, αν και δεν α αριθμός που χρησιμοποιείται.

Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του:

Η οδηγία «αντιμετωπίζει ακατάλληλα τη χώρα προέλευσης της τεχνολογίας ως δοκιμασία για την απόδοσή της, την ασφάλεια και την αξιοπιστία» και καταγγέλλει «περιορισμούς της χώρας προέλευσης με πολιτικό κίνητρο που παρουσιάζονται ως ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται:

«Η απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι οι ανησυχίες των αμερικανικών κυβερνήσεων σχετικά με τα αεροσκάφη DJI, τα οποία αποτελούν ένα μικρό τμήμα του στόλου του Υπουργείου Εσωτερικών [των ΗΠΑ], έχουν ελάχιστη σχέση με την ασφάλεια και αποτελούν μέρος μιας πολιτικής ατζέντας με στόχο τον περιορισμό του ανταγωνισμού στην αγορά και την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής τεχνολογίας των drones, ανεξάρτητα από την αξία του».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της DJI, Μάριο Ρεμπέλο, σε επιστολή του προς την Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ, τόνισε πως τα drones της DJI «δεν μοιράζονται αρχεία καταγραφής πτήσεων, φωτογραφίες ή βίντεο, εκτός εάν ο πιλότος του αεροσκάφους αποφασίσει σκόπιμα να το πράξει».

Οι ισχυρισμοί του Ρεμπέλο έχουν επαναληφθεί από ηγέτες άλλων τεχνολογικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στη Δύση, όπως η Huawei, η οποία βρέθηκε στη «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο, μαζί με άλλες κινεζικές επιχειρήσεις.

Πηγή:sputniknews.gr