Πολύ κοντά στην απόκτηση 32 F-35 η Πολωνία

ην Παρασκευή (31/01/2020) έρχεται στην Πολωνία προς υπογραφή η σύμβαση για την αγορά 32 μαχητικών της εταιρείας Lockheed Martin, stealth F-35.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή η Πολωνία θα υπογράψει συμφωνία για την αγορά 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin σε σύμβαση ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Blaszczak ανακοίνωσε την αγορά μέσω Twitter, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στο Dęblin της Ανατολικής Πολωνίας στις 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες ότι ενέκρινε την πώληση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 στην Πολωνία, έναντι 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα γεγονός που αναμένεται ότι θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση 32 μαχητικών της εταιρείας Lockheed Martin, 33 κινητήρων F-135 Pratt & Whitney, καθώς και του εξοπλισμού και των αναγκαίων συστημάτων πλοήγησης τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι αρμόδιο να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ «θέλουν να εφοδιάσουν έναν σύμμαχο-κλεισί στο ΝΑΤΟ με το πλέον σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος του κόσμου (…) και να μειώσουν την εξάρτησή του από τα ρωσικά, ξεπερασμένα συστήματα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα καταδιωκτικά MiG-29 και Su-22 της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας θα αντικατασταθούν από τα F-35, κάτι που «δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», επισήμανε η Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ «θέλουν να εφοδιάσουν έναν σύμμαχο-κλεισί στο ΝΑΤΟ με το πλέον σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος του κόσμου (…) και να μειώσουν την εξάρτησή του από τα ρωσικά, ξεπερασμένα συστήματα την ίδια ώρα που θα δοκιμάσουμε τις αντοχές των νέων ρωσικών συστημάτων», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κάνοντας ένα σαφή υπαινιγμό στους ρωσικούς S-400.

Οι stealth δυνατότητες των F-35 θα δοκιμαστούν στην Πολωνία, καθώς η ακτίνα των ρωσικών S-400 που αναπτύσσονται στο exclave του Καλίνινγκραντ θα συμπέσει με την ακτίνα δράσης που θα έχουν τα πολωνικά F-35!

Πηγή:onalert.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •