«Μπλεγμένος» στην υπόθεση Κασόγκι ο Τζεφ Μπέζος

Ένα απίστευτο “κατασκοπευτικό” θρίλερ με “πρωταγωνιστές” τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Σαλμάν, τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος και το… χακαρισμένο τηλέφωνο του δεύτερου.

Ο Μπέζος, εκτός από ιδρυτής της Amazon, είναι και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Washington Post, στην οποία εργαζόταν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018.

Τη δολοφονία του Κασόγκι διέπραξαν Σαουδάραβες πράκτορες κατ’ εντολή, όπως εικάζεται αλλά δεν έχει γίνει δυνατόν να αποδειχθεί, του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν.

Αν σε όλα αυτά «βάλει» κανείς και έναν ακόμη παράγοντα, το προσωπικό κινητό του Μπέζος που «χακαρίστηκε», τότε συμπληρώνεται το παζλ ενός «θρίλερ» που απασχολεί τις τελευταίες ώρες τα διεθνή ΜΜΕ.

Το τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε» το 2018 αφού δέχτηκε μήνυμα μέσω του WhatsApp. Το μήνυμα είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμό του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.

Το κρυπτογραφημένο μήνυμα από αριθμό που χρησιμοποιεί ο πρίγκιπας διάδοχος πιστεύεται ότι περιείχε αρχείο με κακόβουλο κώδικα το οποίο επέτρεψε να αποσπαστεί ο έλεγχος του λειτουργικού συστήματος του τηλεφώνου του Μπέζος και να αποσπαστεί μεγάλος όγκος δεδομένων από τη συσκευή και λογαριασμούς σε υπηρεσίες περασμένους σε αυτήν εντός ωρών, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι σχέσεις του Τζεφ Μπέζος με τη Σαουδική Αραβία επιδεινώθηκαν ραγδαία από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, λόγω της δυσαρέσκειας στο Ριάντ για τον τρόπο που καλύφθηκε από την Washington Post η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Υπεύθυνος για την ασφάλεια του Μπέζος είχε δηλώσει τότε πως Σαουδάραβες απέκτησαν πρόσβαση στο τηλέφωνό του και άρα σε προσωπικά δεδομένα του επιχειρηματία, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων που αντάλλασσε με τηλεοπτική παρουσιάστρια (με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση) τα οποία έγιναν πρωτοσέλιδο σε σκανδαλοθηρικά έντυπα, ιδίως του National Enquirer, που άρχισε σειρά «αποκαλύψεων» για τη σχέση τους.

Το Ριάντ διαβεβαίωσε πως δεν είχε απολύτως καμία ανάμιξη στη διαρροή εκείνη.

Σαουδική Αραβία: Παράλογο το δημοσίευμα

Η Σαουδική Αραβία, φυσικά, διέψευσε πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε όλα αυτά και χαρακτήρισε παράλογο το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται πίσω από την «πειρατεία» στο κινητό του Μπέζος.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ αντέδρασε τονίζοντας μέσω Twitter πως το δημοσίευμα «είναι παράλογο» και προσθέτοντας ότι «καλούμε να διενεργηθεί έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα».

Η Amazon αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Πηγή:newsit.gr