Προς δημιουργία «Πάρκου Πολιτισμού» τα Ιωάννινα

Το πράσινο φως για την προγραμματική σύμβαση, που αφορά στις παρεμβάσεις στο Κάστρο, ώστε να δημιουργηθεί το «Πάρκο Πολιτισμού», έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στη διάρκεια της συνεργασίας που είχε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον δήμαρχο Ιωαννίνων, αντιδημάρχους, προέδρους Νομικών Προσώπων και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.

Η προγραμματική σύμβαση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εγκριθεί από το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο, ώστε αμέσως μετά να υπογραφεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Με βάση την προγραμματική σύμβαση, το υπουργείο δίνει τη σύμφωνη γνώμη, ώστε ο δήμος να προχωρήσει στην ωρίμανση των μελετών για τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση και αφορούν την περιοχή του Κάστρου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει την υποβολή για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος» του έργου για την διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη, όπως και για την υπογειοποίηση δικτύων στην ίδια περιοχή.

Στην σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού έγινε εκτενής συζήτηση για την προβολή και αξιοποίηση της μοναστικής πολιτείας στο Νησί, όπως επίσης και για την αξιοποίηση του συνεδριακού κέντρου που έχει δημιουργηθεί από τη Μητρόπολη.

Η υπουργός ενημερώθηκε από τον δήμαρχο για την ανάγκη αναβάθμισης του Πάρκου στα Λιθαρίτσια, όπως και για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου στην Καστρίτσα. Προϋπόθεση για το δεύτερο αποτελεί η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

Η υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζουν ο δήμος και το Πνευματικό Κέντρο στο Ιτς Καλέ, ενώ έγινε συζήτηση για τα λειτουργικά προβλήματα των Δημοτικών Θεάτρων ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με τα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι η συνεργασία με την υπουργό ήταν πολύ σημαντική και ουσιαστική. «Η κ. Μενδώνη ήταν πλήρως ενημερωμένη για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της και αποφασισμένη να δώσει άμεσες λύσεις. Η συνεργασία μας αποδείχθηκε ουσιαστική και θα έχει συνέχεια, με σκοπό να δρομολογηθούν λύσεις σε χρονίζοντα θέματα και κυρίως να υλοποιήσουμε το “Πάρκο Πολιτισμού” στο Κάστρο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη, μετά τη συζήτηση και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τόνισε ότι στόχος είναι, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου, να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για ένταξη και επομένως να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υλοποίηση του έργου.

Σε ό,τι αφορά το Τζαμί Καλούτσιανης, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η μελέτη είναι στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και θα την εξετάσουν για να δουν πώς θα προχωρήσει το έργο.

Πηγή:agon.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •