Δεν στάθηκαν ικανά τα «deals» να διατηρήσουν τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 919,39 μονάδες με πτώση 0,46%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,03 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,65 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 48 έκλεισαν ανοδικά, 61 πτωτικά, και 75 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το θετικό ξεκίνημα του γενικού δείκτη, καταγράφοντας γρήγορα ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 928,0 μονάδες, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης εντολές ρευστοποίησης, κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, διέγραψαν τα κέρδη του γενικού δείκτη οδηγώντας τον σε αρνητικό έδαφος, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό να σημειώνεται στο τέλος, στις 917,35 μονάδες.

Ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς, Άβακα, και MIG, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των ΕΕΕ, Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Τεχνικής Ολυμπιακής, και Κέκρωπα.

Δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να βρήκε δύο εταιρείες για την πώληση των δανείων της MIG, ώθησε υψηλότερα τις μετοχές των δύο εταιρειών, χωρίς όμως ωστόσο η είδηση να καταφέρει να διατηρήσει έως το τέλος το θετικό κλίμα που επικρατούσε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης. Οι σημερινές ρευστοποιήσεις θεωρούνται ως λογικές, καθώς αρκετοί επενδυτές αποφάσισαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, αποτυπώνοντας την πρόθεση αρκετών χαρτοφυλακίων (ξένων κυρίως) να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η JP Morgan θέτει νέα τιμή στόχο για την μετοχή της Alpha Bank τα 1,50 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση neutral. Για την μετοχή της Eurobank θέτει νέα τιμή στόχο τα 1,30 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση overweight. Για την μετοχή της Εθνικής θέτει νέα τιμή στόχο τα 3,90 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση overweight. Και για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θέτει νέα τιμή στόχο τα 2,40 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση underweight.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε σήμερα μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 943 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 860 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με οριζόντια κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (24,12 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (30,82 εκατ. τεμάχια).

O δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, εμφανίζοντας για ακόμη μία φορά αδυναμία να κινηθεί πάνω από την αντίσταση των 2.332 μονάδων (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να βρίσκεται στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Διατηρεί την καλή τεχνική του εικόνα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ολοκλήρωσε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης ανοδικής του τάσης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε (11,10 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,72 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.249 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα συνεχίζει να διαπραγματεύεται ο τραπεζικός δείκτης, καθώς ολοκλήρωσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις και στο εάν θα καταφέρει να βρεθεί εκ νέου και να σταθεροποιηθεί πάνω από αυτόν ή όχι, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με ελαφρώς αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 9,43 εκατ. τεμάχια έναντι 21,32 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 3,302 ευρώ με κέρδη 2,99%, ολοκληρώνοντας σχεδόν σε υψηλό δύο ετών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,53 ευρώ, και η στήριξη στα 3,07 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 30,75 ευρώ με πτώση 2,13%, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 30,87 ευρώ, και την στήριξη στα 29,24 ευρώ.

Η μετοχή του Άβακα έκλεισε στα 0,77 ευρώ με κέρδη 4,05%, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,84 ευρώ, και η στήριξη στα 0,70 ευρώ.

Η μετοχή της MIG έκλεισε στα 0,1094 ευρώ με κέρδη 6,21%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (0,1057 ευρώ), κι ελάχιστα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία) και στο εάν θα καταφέρει να παραμείνει πάνω από αυτόν ή όχι. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,1216 ευρώ, και η στήριξη στα 0,085 ευρώ.

Η μετοχή του ΠΛΑΙΣΙΟ έκλεισε στα 3,62 ευρώ με κέρδη 0,28%, διαγράφοντας στο τέλος σχεδόν όλα του τα κέρδη, καταφέρνοντας όμως να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (3,615 ευρώ), με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία) και στο εάν θα καταφέρει να παραμείνει πάνω από αυτόν ή όχι. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με αρνητική κλίση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,77 ευρώ, και την στήριξη στα 3,39 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,509% με πτώση 7,96%, και του δεκαετούς στο 1,387% με πτώση 1,14%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    23
    Shares
  •  
  •  
  • 23
  •