Κυρώσεις για τον Nord Stream 2 και διακοπή εργασιών για τον TurkStream

Σε εφαρμογή τίθενται οι κυρώσεις για τον Nord Stream 2, με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να ζητά παράλληλα και τον τερματισμό των εργασιών για τον TurkStream.

Σε ισχύ τίθενται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την εθνική άμυνα (γνωστό ως NDAA), όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για τα πρότζεκτ του Nord Stream 2 και του TurkStream.

Προηγουμένως, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε το νομοσχέδιο, καθιστώντας το νόμο του κράτους.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και της Συρίας, παράλληλα με μια σειρά από μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream, το νομοσχέδιο ζητά την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ενώ επίσης επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, απαγορεύοντας την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει, σχετικά με το αμερικανικό νομοσχέδιο, ότι σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, η Άγκυρα θα απαντήσει.

Εν τω μεταξύ, αφ’ότου ο Τραμπ επικύρωσε το νομοσχέδιο, η Allseas, με έδρα την Ελβετία, που συμμετέχει στο πρότζεκτ του Nord Stream 2 ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες κατασκευής, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και πέντε ακόμη ευρωπαϊκών εταιρειών: Της γαλλικής ENGIE, της αυστριακής OMV, της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell και των γερμανικών Uniper και Wintershall.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει, και κατά το παρελθόν, με κυρώσεις για το πρότζεκτ.

Ο TurkStream προβλέπεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στη συνέχεια στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 8 Ιανουαρίου 2020.

Το σχόλιο από τη Μόσχα

Τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σχολιάσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ, με τα ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα χρέους, απαγορεύει σε άλλες χώρες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους.

«Ένα κράτος με χρέος 22 τρισ. δολ. απαγορεύει σε φερέγγυες χώρες να αναπτύξουν τους πραγματικούς τομείς της οικονομίας τους», επεσήμανε η ίδια, στο Facebook.Και συνέχισε: «Η αμερικανική ιδεολογία ζωής δεν άντεξε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι που ο το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει τακτικά, εκδίδοντας νέο ”ένταλμα οικονομικής σύλλήψης”».

Πηγή:sputniknews.gr