Η «μαγική εικόνα» του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στο Χ.Α

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 892,06 μονάδες με πτώση 1,19%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 0,11%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 118,2 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 46 έκλεισαν ανοδικά, 60 πτωτικά, και 78 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε αρνητικό έδαφος, χωρίς όμως οι απώλειες να διευρύνονται. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, και μετά την λήξη των συμβολαίων και δικαιωμάτων επί μετοχών, η εικόνα δεν βελτιώθηκε, με τις ρευστοποιήσεις να αυξάνονται και τον γενικό δείκτη να καταγράφει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο τέλος στις 891,73 μονάδες. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Cenergy, ΑΔΜΗΕ, Γεκ Τέρνα, Εθνικής, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τράπεζας Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακής, Κέκρωπα, και ΕΛΤΟΝ, με αυτές των Eurobank, Φουρλή, Τράπεζα Αττικής, MLS, και QUEST να ξεχωρίζουν σε κέρδη. Σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησαν οι μετοχές των Αφοί Κορδέλλου, MEDICON, και ΙΑΣΩ.

Οι σημερινές απώλειες που πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν αλλάζουν ουσιαστικά την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του γενικού δείκτη, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει το σήμα αγοράς, με τις μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με σήμα αγοράς να αυξάνονται, παρά τις απώλειες στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας. Στο εβδομαδιαίο γράφημα ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, παραμένοντας πάνω από την ανοδική γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 72% έναντι 48% την προηγούμενη εβδομάδα, με την μετοχή της Alpha Bank να είναι η μόνη που διατήρησε το σήμα αγοράς από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Σε υπεραγορασμένα επίπεδα ολοκλήρωσαν οι μετοχές των ΔΕΗ και LAMDA Development, με αυτή του ΟΛΠ να κλείνει κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της LAMDA Development με 10,69%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 6,08%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Κέκρωπα με 13,10%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της AS Company με 5,54%.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ο γενικός δείκτης, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 915 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 820 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (146,6 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (135,3 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 0,34%, καταφέρνοντας να διατηρηθεί για έκτη διαδοχική εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και ολοκληρώνοντας πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.275 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης FT40M πραγματοποίησε οριακές εβδομαδιαίες απώλειες 0,03%, εμφανίζοντας σημάδια σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα, συνεχίζοντας όμως να διαπραγματεύεται κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 1.215 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων, στις 1.115 μονάδες.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 2,47%, διατηρώντας παρόλα αυτά στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,88 ευρώ με πτώση 1,05%, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,9706 ευρώ, και η στήριξη στα 1,7834 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,8785 ευρώ με κέρδη 1,21%, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,9877 ευρώ, και η στήριξη στα 0,8362 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,907 ευρώ με πτώση 2,45%, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,146 ευρώ, και η στήριξη στα 2,81 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,84 ευρώ με πτώση 3,40%, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,21 ευρώ, και η στήριξη στα 2,4776 ευρώ.

Μικτά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,509% με πτώση 20,96%, και του δεκαετούς στο 1,423% με πτώση 2,53%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    24
    Shares
  •  
  •  
  • 24
  •