Αισιοδοξία ή σύνεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 883,96 μονάδες με άνοδο 2,59%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,22 ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 14,68 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 88 ανοδικά, 15 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε θετικό έδαφος, με τα κέρδη να ενισχύονται στο δεύτερο μισό αυτής, φθάνοντας στο κλείσιμο στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 884,08 μονάδων. Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησαν οι μετοχές των Σαράντη, Attica Bank, Κέκρωπα, ΤΡΑΣΤΟΡ, και Προοδευτικής.

Έπειτα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις πιέσεων, ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε σήμερα ανοδική αντίδραση, με την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώνουν με θετικό πρόσημο. Η σημερινή συνεδριάσει ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη από τεχνικής πλευράς, καθώς έκρινε εάν ο γενικός δείκτης θα βρει στήριξη ή όχι στην ανοδική γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, μιας και ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών που την δοκίμαζε.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος και ο όγκος διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αυτό δεν πρέπει να δημιουργήσει άκρατο ενθουσιασμό, διότι από τον περασμένο Ιούνιο και μετά ο γενικός δείκτης εάν και κατάφερε να διασπάσει την σημαντική αντίσταση των 900 μονάδων, δεν κατάφερε όμως να διατηρηθεί πάνω από αυτές, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει προς χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, το σήμα πώλησης διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις στο εάν θα καταφέρει να το ακυρώσει ή όχι, και τέλος στο εάν ο γενικός δείκτης καταφέρει να παραμείνει ή όχι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (874 μονάδες) στις επόμενες συνεδριάσεις.

Πακέτα συνεδρίασης

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η σύνεση θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά τον καλύτερο σύμβουλο, αποτρέποντας από πιθανούς εγκλωβισμούς χαρτοφυλακίων σε υψηλά επίπεδα, σε μια περίοδο όπου αναμένονται σημαντικά γεγονότα, όπως οι βρετανικές εκλογές και η απόφαση για τα επιτόκια της FED, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για μαζικές ρευστοποιήσεις.

Απομακρύνθηκε από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα που βρέθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης, ο οποίος όμως διατήρησε το σήμα πώλησης, ολοκληρώνοντας έπειτα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, καταφέρνοντας να διατηρηθεί πάνω από την γραμμή ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τα μέσα του προηγουμένου Αυγούστου (κόκκινο βέλος). Η αντίσταση βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 837 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (32,5 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (23,21 εκατ. τεμάχια). Στο ωριαίο γράφημα ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε ελάχιστα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την προσοχή να στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση και στο εάν θα την υπερβεί ή όχι, αλλάζοντας ανάλογα και την χρονική διάρκεια της σημερινής αντίδρασης.

Σημαντικά κέρδη σήμερα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, περιορίζοντας τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής του πορείας, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.271 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Αναμενόμενη ανοδική αντίδραση σήμερα για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς η παραμονή για δύο διαδοχικές συνεδριάσεις κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης είχε αυξήσει τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης. Ο «σταυρός του θανάτου» παρέμεινε, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο όγκος διαμορφώθηκε (4,96 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,44 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.249 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημαντικά κέρδη σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 23,5 εκατ. τεμάχια έναντι 15,5 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,869 ευρώ με κέρδη 5,59%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,9706 ευρώ, και η στήριξη στα 1,7834 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,895 ευρώ με κέρδη 4,56%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των δέκα και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,9877 ευρώ, και η στήριξη στα 0,8720 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,933 ευρώ με κέρδη 2,91%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται 3,146 ευρώ, και η στήριξη στα 2,81 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 3,052 ευρώ με κέρδη 4,52%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται 3,21 ευρώ, και η στήριξη στα 2,944 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν για ακόμη μία συνεδρίαση για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,519% με πτώση 7,25%, και του δεκαετούς στο 1,373% με πτώση 3,55%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •