Η ΑΑΔΕ εντατικοποιεί τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

Δεκαεπτά κατηγορίες επιδομάτων, μερισμάτων, επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων δεν μπορεί να τα κατασχέσει η Εφορία, ακόμη και αν ο αποδέκτης τους, έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Προϋπόθεση είναι, όμως, ο οφειλέτης να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Η ΑΑΔΕ εντατικοποιεί τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πιέζοντας τους οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση, μέσω μηνυμάτων, τα οποία εάν δεν έχουν αποτέλεσμα, εντός 15 ημερών, προβαίνει στις κατασχέσεις των υπολοίπων που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

Επίσης, η ΑΑΔΕ δεν περιμένει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24 και από 24 σε 48, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εντατικοποιεί τις κατασχέσεις προκειμένου να «πιάσει» τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού. Στόχος της, δηλαδή, είναι να εγγράψει έσοδα εντός του 2019, και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί κυριολεκτικά έφοδο στους τραπεζικούς λογαριασμών εκατομμυρίων οφειλετών, οι οποίοι είτε έχουν αρρύθμιστες οφειλές, προς το Δημόσιο είτε έχουν μπεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία είναι και το σύστημα των αυτόματων κατασχέσεων, που θα παρακολουθεί χρέη και καταθέσεις των οφειλετών.

Η προστασία των οφειλετών

Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας από τις κατασχέσεις είναι η πληρωμή ή η ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις των ποσών που έχουν βεβαιωθεί. Πέραν αυτών, στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πληρωμής ακόμη και των δόσεων, οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν κατάσχονται τα πάντα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κατ΄ αρχήν, πρέπει να δηλώσουν, έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Από αυτόν η Εφορία, δεν θα μπορεί να κατασχέσει ποσά, αν το υπόλοιπό τους είναι μέχρι 1.250 ευρώ. Αν μάλιστα είναι κοινός λογαριασμός το υπόλοιπο των 1.250 ευρώ, πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων, εφόσον και οι υπόλοιποι συνδικαιούχοι τον δηλώσουν ως ακατάσχετο όλοι οι συνδικαιούχοι.

Παράλληλα, η Εφορία, δεν μπορεί να κατασχέσει μια σειρά επιδομάτων και παροχών και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στις τράπεζες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακατάσχετα είναι τα ακόλουθα ποσά:

  1. Το κοινωνικό μέρισμα.
  2. Η 13η σύνταξη.
  3. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  4. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
  5. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  6. Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
  7. Το επίδομα θέρμανσης.
  8. Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
  9. Τα προνοιακά επιδόματα.
  10. Η επιδότηση ενοικίου.
  11. Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του Υπ. Οικονομικών.
  12. Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
  13. Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
  14. Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
  15. Η κρατική επιχορήγηση.
  16. Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.
  17. Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

Πηγή:sofokleousin.gr