Επέστρεψε η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 878,57 μονάδες με πτώση 1,14%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,41 ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 28 ανοδικά, 80 πτωτικά, και 83 παρέμειναν αμετάβλητες.
Κατά το πρώτο μισάωρο της διαπραγμάτευσης επικράτησαν ήπιες διακυμάνσεις, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει έστω και οριακά, κέρδη, πραγματοποιώντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 889,05 μονάδες. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς εντολές πώλησης κυριάρχησαν κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχρεώνοντας τον γενικό δείκτη να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας λίγο μετά την συμπλήρωση μιας ώρας χαμηλό στις 881,70 μονάδες. Το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο και στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, με τις πιέσεις να διατηρούνται και να εστιάζονται κυρίως στις μετοχές του δείκτη FTSE25, και με τον γενικό δείκτη να πραγματοποιεί στο τέλος ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 877,96 μονάδες.
Από την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των LAMDA Development, Φουρλή, AS Company, Ικτίνου, Κέκρωπα, και Νηρέα, ενώ με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν αυτές των Alpha Bank, Βιοχάλκο, Εθνικής, Eurobank, Ελλάκτωρα, Motor Oil, Τράπεζας Πειραιώς, Άβαξ, MLS, και Profile. Σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι μετοχές των ΊΛΥΔΑ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, και BriQ, με τον τζίρο να διαμορφώνεται για ακόμη μία συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα.
Η απροθυμία επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και αρκετών να ρευστοποιήσουν στα τρέχοντα επίπεδα, διατηρεί την ψυχολογική πίεση στους επενδυτές, με τον γενικό δείκτη να συνεχίζει να κινείται πλευρικά, και ο οποίος σήμερα κατάφερε να βρει στήριξη στο ωριαίο γράφημα στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στις 881,2 μονάδες.
Πακέτα συνεδρίασης
Η NBG Securities έθεσε νέα τιμή στόχο για την μετοχή του ΟΠΑΠ, τα 13,4 ευρώ από 11,66 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη την σύσταση σε outperform.
Δεν κατάφερε να διευρύνει την χθεσινή του αντίδραση ο γενικός δείκτης, ο οποίος διατήρησε το σήμα πώλησης, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την προσοχή να παραμένει εστιασμένη στις επόμενες μέρες και στο εάν θα καταφέρει ή όχι να βρεθεί πάνω από αυτούς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 915 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με οριζόντια κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (12,79 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (23,49 εκατ. τεμάχια).
Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική μέρα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.375 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, εμφανίζοντας για ακόμη μία φορά σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά του κινητούς μέσους όρους των διακοσίων και πενήντα ημερών. Ο «σταυρός του θανάτου» παρέμεινε, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για χαμηλότερα επίπεδα για τον δείκτη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο όγκος διαμορφώθηκε (1,23 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,36 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα εισήλθε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει οριζόντια. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 7,09 εκατ. τεμάχια έναντι 15,87 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 18,30 ευρώ με πτώση 0,11%, παραμένοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 18,796 ευρώ, και η στήριξη στα 18,017 ευρώ.
Η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε στα 4,47 ευρώ με πτώση 1,97%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση βρίσκεται στα 4,712 ευρώ, και η στήριξη στα 4,388 ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 20,42 ευρώ με πτώση 2,30%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 22,04 ευρώ, και η στήριξη στα 20,16 ευρώ.
Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,36 ευρώ με πτώση 1,18%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,711 ευρώ, και η στήριξη στα 8,018 ευρώ.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,645% με πτώση 7,06%, και του δεκαετούς στο 1,538% με πτώση 2,13%.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.