Τεταμένο το κλίμα στην συνάντηση του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν έξω από το Λονδίνο για επίσημες συνομιλίες την Τετάρτη, στο πλαίσιο της 70ής επετείου της στρατιωτικής συμμαχίας.

Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο κοντά στο Γουότφορντ, και ακολουθούν μια σειρά τελετών υποδοχής στη Ντάουνινγκ Στριτ και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Μέχρι τώρα, η σύνοδος έχει επισκιαστεί από εντάσεις μεταξύ συμμάχων, και την Τρίτη σημειώθηκαν υψηλοί τόνοι μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Γενικότερα μιλώντας, αν και δεν τίθενται σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το ίδιο το μέλλον της συμμαχίας, είναι έντονες οι διαφωνίες στους κύκλους της σχετικά με θέματα όπως η στάση της Τουρκίας (δεδομένης της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, της επιχείρησης στη βόρεια Συρία και των προκλητικών ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο), τα επίπεδα των αμυντικών δαπανών από τις χώρες- μέλη και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν πως η συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για μια «οικογενειακή φωτογραφία» και μετά θα έχουν μια επίσημη τρίωρη συνάντηση, που αναμένεται να ασχοληθεί με θέματα όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η στρατηγική πρόκληση από πλευράς της Κίνας. Ο οικοδεσπότης, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να υπενθυμίσει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ πως η δέσμευση για κοινή άμυνα είναι στην καρδιά της συμμαχίας και προστατεύει «περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους», υπό την αρχή του «ένας για όλους, όλοι για έναν».

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου οι εντάσεις ήρθαν στην επιφάνεια: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν για συνομιλίες και σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν διαφωνίες σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και το ISIS. Οι σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και του Μακρόν ήταν ήδη τεταμένες, λόγω της αντιπαράθεσης για τη φορολογία και το εμπόριο, καθώς και σχόλια του Γάλλου προέδρου τον προηγούμενο μήνα ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία μειώνεται. Ο Τραμπ, νωρίτερα την Τρίτη, είπε πως ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε έλλειψη σεβασμού περιγράφοντας το ΝΑΤΟ ως «εγκεφαλικά νεκρό» και χαρακτήρισε τα εν λόγω σχόλια ως «κακιασμένα».

Πηγή:huffingtonpost.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •