Τα «ψυχολογικά» οφέλη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με θετικό πρόσημο κατάφερε να ολοκληρώσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 901,58 μονάδες με κέρδη 0,20%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία άνοδο 1,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,87 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 9,03 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 70 έκλεισαν ανοδικά, 44 πτωτικά, και 74 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο γενικός δείκτης την πρώτη ώρα της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 893,57 μονάδες, κατάφερε να διαγράψει σταδιακά τις απώλειες του και να βρεθεί σε θετικό έδαφος, χωρίς όμως σταθεροποιηθεί με θετικό πρόσημο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κι έγινε πιο έντονο στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, και κυρίως λίγο πριν το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, όπου και σημείωσε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 901,69 μονάδων.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Σαράντη, Άβακα, Κέκρωπα, MIG, και MLS, χωρίς καμία από τις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να δέχεται κάποια ιδιαίτερη πίεση. Ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι μετοχές των ΊΛΥΔΑ και ΔΡΟΜΕΑ.

Το παράδοξο του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς παρά τις πιέσεις που δεχόταν ο γενικός δείκτης, κάποιες μετοχές των FTSE και FTSEM είχαν ξεχωρίσει από νωρίς σε κέρδη. Η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, αναμένεται να περιορίσει την ψυχολογική πίεση που επικρατούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας νέες προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα. Οι πιθανότητες για  συνέχιση της ανόδου παραμένουν αυξημένες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στην εισροή νέων κεφαλαίων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, τα οποία θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για διάσπαση υψηλότερων αντιστάσεων.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 80% έναντι 76% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις συστημικές μετοχές να διατηρούν το αγοραστικό τους σήμα, κι αυτές των Γεκ Τέρνα και ΟΠΑΠ να κλείνουν πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 18,32%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή του Ελλάκτωρα με 13,60%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Άβακα με 12,76%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MIG με 32,19%.

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη για τον γενικό δείκτη, με το σήμα αγοράς να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 915 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 816 μονάδες (γραμμή ΓΔ), και με τον όγκο να διαμορφώνεται (139,6 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (138,8 εκατ. τεμάχια), κάτι το οποίο είχε να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, όταν και ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 824,29 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 2,01%, καταφέρνοντας να διατηρηθεί για τρίτη διαδοχική εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερώνμε το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.275 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης FTSEM πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 1,36%, παραμένοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,35%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 3,074 ευρώ με πτώση 1,66%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,242 ευρώ, και η στήριξη στα 2,555 ευρώ.

Η μετοχή του Μυτιληναίου έκλεισε στα 10,10 ευρώ με κέρδη 2,64%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 10,212 ευρώ, και η στήριξη στα 9,292 ευρώ.

Η μετοχή του Άβακα έκλεισε στα 0,698 ευρώ με κέρδη 3,25%, ολοκληρώνοντας πάνω τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,7357 ευρώ, και η στήριξη στα 0,5717 ευρώ.

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε στα 2,72 ευρώ με κέρδη 2,84%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Η αδυναμία της μετοχής να κινηθεί και να σταθεροποιηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, τον καθιστά και αντίσταση (2,807 ευρώ), με την στήριξη να βρίσκεται στα 2,554 ευρώ.

Μικτή εικόνα καταγράφηκε σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,635% με άνοδο 0,71%, και του δεκαετούς στο 1,436% με πτώση 2,97%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA 

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.