Απώλειες «άνευ» σημασίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 864,69 μονάδες με πτώση 0,55%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,78%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34,68 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,35 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 37 έκλεισαν ανοδικά, 56 πτωτικά, και 94 παρέμειναν αμετάβλητες.
Σε αρνητι9κό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, ο οποίος προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες τους και να κινηθεί σε θετικό έδαφος φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 870,17 μονάδων. Γρήγορα ο αυξημένος όγκος εντολών πώλησης στην πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχρέωσαν εκ νέου τον γενικό δείκτη σε υποχώρηση σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας το ενδοσυδριακό χαμηλό των 864,12 μονάδων.
Οι εβδομαδιαίες απώλειες που κατέγραψε ο γενικός δείκτης μπορούν να θεωρηθούν ως άνευ σημασίας, καθώς προέρχεται από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες κερδών, χωρίς επίσης να αλλάξει σημαντικά η τεχνική του εικόνα, ενώ και ο τζίρος και ο όγκος διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ιδιαίτερα αυξημένο όγκο πραγματοποίησαν οι μετοχές των BRIQ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΟΛΠ, ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, MIG, και Audiovisual. Αξίζει να σημειωθεί, πως η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την φορολογία σε Αμοιβαία Κεφάλαια, ΑΕΕΧ, και ΑΕΕΑΠ, κάτι το οποίο επέδρασε σημαντικά στις τιμές των εν λόγω εισηγμένων εταιρειών.
Η Euroxx προέβη σε αύξηση της τιμής στόχου της ElvalHalcor, στα 2,70 ευρώ από 2,40 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη την σύσταση σε overweight.
Πακέτα συνεδρίασης
Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 40% έναντι 84% την προηγούμενη εβδομάδα.
Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της ΜΠΕΛΑ με 4,64%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή του Ελλάκτωρα με 5,68%.
Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Άβακα με 12,34%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MLS με 21,14%.
Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο έπειτα από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες κερδών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 888 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 816 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (119,84 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (141,87 εκατ. τεμάχια).
Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 1,79%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες εβδομάδες και στο εάν θα επιχειρήσει να επανέλθει πάνω από αυτόν ή όχι. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Ο δείκτης FTSEM ολοκλήρωσε έπειτα από τρεις διαδοχικές εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 4,62%, αποτυπώνοντας την εβδομάδα που μας πέρασε την αποστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για την πλειοψηφία των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Τέλος το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομάδων για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 5,63%, διατηρώντας όμως στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Η μετοχή της MIG έκλεισε στα 0,09 ευρώ με πτώση 8,44%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, καθώς και κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,1246 ευρώ, και η στήριξη στα 0,0899 ευρώ.
Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,38 ευρώ με πτώση 8,31%, παραμένοντας από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,7754 ευρώ, και η στήριξη στα 0,7437 ευρώ.
Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 18,50 ευρώ με κέρδη 2,66%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις στο εάν θα καταφέρει ή όχι να διασπάσει τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 19,168 ευρώ, και η στήριξη στα 18,205 ευρώ.
Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε η μετοχή του ΟΛΠ η οποία έκλεισε στα 23,0 ευρώ αμετάβλητη, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, παραμένοντας οριακά κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 23,68 ευρώ, και η στήριξη στα 21,89 ευρώ.
Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για την πλειοψηφία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,474% με πτώση 14,13%, και του δεκαετούς στο 1,329% με πτώση 3,24%.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.