Η προσοχή στραμμένη στα «ψιλά γράμματα» στη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α
Με απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 879,25 μονάδες με πτώση 0,13%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,4 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 13,16 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 44 έκλεισαν ανοδικά, 53 πτωτικά, και 90 παρέμειναν αμετάβλητες.
Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται στο εύρος των 876,50-880,65 μονάδων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλό, στρεφόμενο κυρίως στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Η στάση αναμονής που τηρεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αποτυπώνει την πρόθεση των επενδυτών να μην ρευστοποιήσουν στις τρέχουσες αποτιμήσεις, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην τεχνική απεικόνιση του γενικού δείκτη, με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης από όπου μπορούν να υπάρξουν θετικά επιχειρηματικά νέα.
Σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών σήμερα για τις μετοχές των ΙΑΣΩ, Αβενίρ, Φιερατέξ, και Frigoglass, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρα να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η Morgan Stanley προέβη σήμερα σε νέες τιμές στόχων και συστάσεων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, για την μετοχή της Alpha Bank θέτει τιμή στόχο τα 1,70 ευρώ από 1,20 ευρώ προηγουμένως και σύσταση equalweight από underweight, για την μετοχή της Eurobank τα 0,90 ευρώ από 1,0 ευρώ προηγουμένως και σύσταση equalweight από overweight, για την μετοχή της Εθνικής διατηρεί την τιμή στόχο στα 3,10 ευρώ καθώς και την σύσταση σε overweight, ενώ για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θέτει τιμή στόχο τα 2,0 ευρώ από 1,30 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας τη σύσταση σε underweight.
Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αλλαγή στην τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη, με την αντίσταση να παραμένει στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με την στήριξη να βρίσκεται στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με οριζόντια κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (18,23 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,4 εκατ. τεμάχια).
Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με την επόμενη να βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), διατηρώντας το σήμα αγοράς, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ), επιχειρώντας στις επόμενες συνεδριάσεις να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, όπου για να το πραγματοποιήσει όμως με αξιώσεις χρειάζεται σημαντική αύξηση τζίρου και όγκου.
Σε κατάσταση συσσώρευσης παραμένει ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο (3,67 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,0 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 1.265 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στις 1.235 μονάδες.
Αντίσταση στα τρέχοντα επίπεδα δείχνει να βρίσκει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ολοκλήρωσε και σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 11,44 εκατ. τεμάχια έναντι 17,98 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,60 ευρώ με πτώση 3,32%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,906 ευρώ, και η στήριξη στα 9,348 ευρώ.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,788 ευρώ με πτώση 2,51%, ολοκληρώνοντας έπειτα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,8777 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6943 ευρώ.
Η μετοχή της Frigoglass έκλεισε στα 0,20 ευρώ αμετάβλητη, παραμένοντας οριακά κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,2163 ευρώ, και η στήριξη στα 0,1931 ευρώ.
Η μετοχή του ΙΑΣΩ έκλεισε στα 1,48 ευρώ με κέρδη 1,37%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,4806 ευρώ, και η στήριξη στα 1,3660ευρώ.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,395% με πτώση 7,18%, και του δεκαετούς στο 1,181% με πτώση 1,05%.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.