Τεχνικά «αδιάφορος» από τις σημερινές πιέσεις ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 862,59 μονάδες με πτώση 1,55%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,81 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,11 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 35 έκλεισαν ανοδικά, 67 πτωτικά, και 87 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, με τις πιέσεις να αυξάνονται στο δεύτερο μισό αυτής και κυρίως την τελευταία ώρα, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 860,98 μονάδες. Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα σε αυτές των Ελλάκτωρα, Motor Oil, και ΜΠΕΛΑ, με αυτές των ΔΕΗ και Σαράντη  να είναι οι μόνες οι οποίες κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

Οι σημερινές απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο προέρχονται κυρίως από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, και κυρίως σε αυτά της Ευρώπης, έπειτα από την χρεωκοπία της Thomas Cook. Ο σημαντικότερος όμως λόγος των σημερινών απωλειών προέρχεται κυρίως, από την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία ανέφερε ότι τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας ήταν αναγκαία λόγω της ασθενούς ανάπτυξης, και πως εκτός από την ΕΚΤ θα πρέπει και οι πολιτικοί να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος προέβη σήμερα στην αύξηση της τιμής στόχου της μετοχής του Φουρλή, στα 8,0 ευρώ από 6,2 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση αγορά.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895 μονάδες, και την στήριξη στις 811 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (24,7 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (27,67 εκατ. τεμάχια).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα επανήλθε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 18,52 εκατ. τεμάχια έναντι 19,63 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 821 μονάδες, και η στήριξη στις 653 μονάδες.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,914 ευρώ με απώλειες 3,72%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,272 ευρώ, και η στήριξη στα 1,8248 ευρώ.

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 20,98 ευρώ με απώλειες 4,03%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, με τις επόμενες δύο συνεδριάσεις να είναι κρίσιμες (φίλτρο τρία), με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 22,99 ευρώ, και η στήριξη στα 20,88 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 16,73 ευρώ με απώλειες 3,57%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αναμένοντας στις επόμενες συνεδριάσεις να αντιδράσει πάνω από αυτόν, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 17,888 ευρώ, και η στήριξη στα 15,672 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 2,91 ευρώ με κέρδη 0,14%, καταφέρνοντας να διατηρηθεί πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε κα δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,961 ευρώ, και η στήριξη στα 2,509 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 8,17 ευρώ με κέρδη 0,99%, παραμένοντας παρόλα αυτά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς ολοκλήρωσε ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,668 ευρώ, και η στήριξη στα 7,652 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,720% με άνοδο 0,0,42%, και της δεκαετίας στο 1,332% με άνοδο 0,60%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    27
    Shares
  •  
  •  
  • 27
  •