Το σχέδιο του Ερντογάν για την Βόρεια Συρία

Έως και τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, εφόσον αυτή επεκταθεί από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι το Ντέιρ Αλ Ζουρ και τη Ράκα, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο Ερντογάν είπε ότι αυτή η τριμερής σύνοδος εξάλειψε κάθε εμπόδιο για τη συγκρότηση στη Συρία μιας συνταγματικής επιτροπής, που θα ξεκινήσει σύντομα το έργο της.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την υποστήριξη που προσφέρεται (σ.σ. από τις ΗΠΑ) σε μαχητικές οργανώσεις που «υποτίθεται ότι πολεμούν» το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόσθεσε ότι η πραγματική απειλή στη Συρία είναι η (σ.σ. σοσιαλιστική – δημοκρατική) κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η διπλωματία κι όχι η στρατιωτική προσέγγιση είναι η λύση για την κρίση στη Συρία.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δημιουργία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, στο θέμα των προσφύγων, το Ιντλίμπ και την περιοχή στα ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν έγινε καμία αναφορά στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Πηγή:tribune.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •