Τι σημαντικό παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 856,99 μονάδες με άνοδο 0,76%, πραγματοποιώντας όμως εβδομαδιαίες απώλειες 1,43%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,78 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,32 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 62 έκλεισαν ανοδικά, 44 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, όπου στις αρχές κατέγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 848,12 μονάδες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ενισχύεται στη συνέχεια οδηγώντας ενδοσυνεδριακό υψηλό των 857,39 μονάδων. Κατά την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Cenergy, Aegean, Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντραλότ, και Quest, ενώ πιέσεις δέχθηκαν αυτές των ΕΕΕ, Ικτίνου, ΚΡΙ-ΚΡΙ, και Παπουτσάνης.

Ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, χωρίς όμως αυτό να αυξάνει τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς παρέμεινε πάνω από τν γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές τους έτους. Σημαντικό γεγονός αποτελεί, η δημιουργία «χρυσού σταυρού», η ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών από αυτόν των πενήντα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 5,67%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της LAMDA Development με 11,07%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΙΝΚΑΤ με 3,37%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Άβακα με 8,97%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, δεν διατηρήθηκε η καλή εικόνα των μετοχών του δείκτη FTSE25 της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το ποσοστό των μετοχών που ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 44%, έναντι 80% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο γενικός δείκτης δεν ολοκλήρωσε για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, καταφέρνοντας όμως να διατηρήσει το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας πάνω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 910 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 815 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (104,09 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (150,07 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 2,16%, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.423 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,98%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 679 μονάδες .

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 0,938 ευρώ με απώλειες 3,70%, ολοκληρώνοντας κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη, και κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, πραγματοποιώντας όγκο μεγαλύτερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1011 ευρώ, και η στήριξη στα 0,8021, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να ολοκληρώνει με θετική κλίση.

Η μετοχή της ΕΛΤΟΝ έκλεισε στα 1,83 ευρώ αμετάβλητη, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,927 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6985 ευρώ, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με ελαφρός αρνητική κλίση.

Η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έκλεισε στα 0,482 ευρώ με κέρδη 3,10%, ολοκληρώνοντας έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4835 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4178 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 2,15 ευρώ με κέρδη 1,90%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,3376 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6604 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,86% με άνοδο 0,35%, και του δεκαετούς στο 1,578% με άνοδο 0,38%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    21
    Shares
  •  
  •  
  • 21
  •