Τι σημαντικό κρίνεται την επόμενη εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 869,38 μονάδες με πτώση 0,60%, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,69 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,07 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 43 έκλεισαν ανοδικά, 60 πτωτικά, και 87 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με ήπιες διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τα αρχικά κέρδη του γενικού δείκτη, όπου κι έφθασε στο υψηλό των 877,19 μονάδων, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του, υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος, έως και το χαμηλό των 869,79 μονάδων.

Η αστάθεια που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και αυτά των αναδυόμενων, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των σημαντικών συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών της FED και της ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός της ατονίας του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό χρηματιστήριο, από τεχνικής πλευράς ο γενικός δείκτης βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό γεγονός, καθώς στο εβδομαδιαίο γράφημα ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών βρίσκεται πολύ κοντά στην ανοδική διάσπαση αυτού των διακοσίων, και την δημιουργία «χρυσού σταυρού», αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατήρηση της ανοδικής τάσης που ξεκίνησε από τα μέσα Αυγούστου.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΔΕΗ με 9,29%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Motor Oil με 3,24%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΙΝΚΑΤ με 10,29%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Άβακα με 12,79%.

Πακέτα συνεδρίσης

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, διατηρήθηκε η καλή εικόνα των μετοχών του δείκτη FTSE25, καθώς το ποσοστό των μετοχών που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με σήμα αγοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 80%, έναντι 84% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, ολοκληρώνοντας πάνω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 910 μονάδες, και η στήριξη στις 740 μονάδες, με τον όγκο να διαμορφώνεται (102,04 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (153,24 εκατ. τεμάχια. Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα τέλη Ιουνίου ο γενικός δείκτης δεν έχει καταφέρει να κλείσει για πάνω από δύο διαδοχικές εβδομάδες με θετικό πρόσημο, με την εβδομάδα που μας έρχεται να κρίνεται κρίσιμη για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, ενόψει και της πιθανής δημιουργίας του «χρυσού σταυρού».

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 0,76%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.423 μονάδες, και η στήριξη στις 1.162 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,17%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 675 μονάδες .

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 1,01 ευρώ με απώλειες 1,17%, ολοκληρώνοντας ελάχιστα πάνω από την υπερπουλημένη ζώνη, και κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1011 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0287, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με αρνητική κλίση.

Η μετοχή της ΕΛΤΟΝ έκλεισε στα 1,88 ευρώ με απώλειες 1,05%, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,927 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6985 ευρώ, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με ελαφρός αρνητική κλίση.

Η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έκλεισε στα 0,4795 ευρώ με πτώση 1,74%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4835 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4178 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 2,09 ευρώ με απώλειες 0,95%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,1086 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6604 ευρώ.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,88% με πτώση 0,45%, και του δεκαετούς στο 1,592% αμετάβλητη.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.