Τι σημαίνει η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 828,30 μονάδες με κέρδη 4,58%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 61,98 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,74 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 95 έκλεισαν ανοδικά, 15 πτωτικά, και 80 παρέμειναν αμετάβλητες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο διαχύθηκε από τον τραπεζικό κλάδο προς τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ωθώντας τον γενικό δείκτη έως το υψηλό των 831,25 μονάδων.

Παρά τα σημαντικά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτά δεν μπορούν να προεξοφλήσουν το τέλος της διόρθωσης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο όγκος που σημειώθηκε σήμερα ήταν χαμηλότερος του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ στα κέρδη συνέβαλε και το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παραβλέποντας την εκτίμηση της Bundesbank ότι η γερμανική οικονομία ίσως εισέλθει σε ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, στις επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκαθαρίσει το εάν η διόρθωση για τον γενικό δείκτη έχει ολοκληρωθεί ή όχι, με τις πιθανότητες να αυξάνονται στην περίπτωση που το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια βελτιωθεί.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε να ολοκληρώσει στο όριο της ανοδικής γραμμής τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, κλείνοντας πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, και αυξάνοντας τις πιθανότητες για συνέχιση της αντίδρασης και στην αυριανή συνεδριάση, με την στήριξη να βρίσκεται στις 775 μονάδες, και με την αντίσταση στις 850 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (27,58 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (31,97 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις παραμένει εστιασμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να κινηθεί προς την αντίσταση των 850 μονάδων ή όχι.

Έντονα ανοδικά κινήθηκε σήμερα ο δείκτης της κεφαλαιοποίησης, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα. Το σήμα πώλησης διατηρήθηκε, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Έντονα ανοδικά κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης, καταφέρνοντας να κλείσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτόν ή όχι, ενώ ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για συνέχιση της αντίδρασης και στην αυριανή συνεδρίαση, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 18,79 εκατ. τεμάχια έναντι 22,2 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, με την στήριξη πλέον στις 583 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,45 ευρώ με κέρδη 8,13%, παραμένοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, ολοκληρώνοντας όμως πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,496 ευρώ, και η στήριξη στα 1,1915 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,161ευρώ με κέρδη 9,92%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,3954 ευρώ, και η στήριξη στα 1,8941 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,6945 ευρώ με κέρδη 8,69%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, όμως πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, και με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,7435 ευρώ, και η στήριξη στα 0,637 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,522 ευρώ με κέρδη 8,89%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,7573 ευρώ, και η στήριξη στα 2,2987 ευρώ.

Η μετοχή της Profile έκλεισε στα 3,64 ευρώ με κέρδη 6,12%, ολοκληρώνοντας για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,7949 ευρώ, και η στήριξη στα 3,2810 ευρώ.

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,183% με πτώση 2,47%, και της δεκαετίας στο 2,020% με αμετάβλητη.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.