Η «πύρινη λαίλαπα καίει» για τέταρτη μέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 798,89 μονάδες με πτώση 2,40%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 71,22 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,98 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 50 έκλεισαν ανοδικά, 73 πτωτικά, και 67 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά την προσπάθεια του γενικού δείκτη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 826,18 μονάδες, δεν τα κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος, με τις πιέσεις να τον οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα, έως και τον ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 798,89 μονάδων.

Τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας στο τρίτο τρίμηνο, πυροδότησαν νέες ανησυχίες στους επενδυτές για την διατήρηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς και φόβους ότι η νούμερο ένα οικονομία της Ευρώπης «φλερτάρει» με την ύφεση. Στο αρνητικό κλίμα συντελούν και η πολιτική κρίση στην Ιταλία, αλλά και το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο σε ανάλογες περιπτώσεις, τα funds ρευστοποιούν από αναδυόμενες αγορές προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες παρουσιαστούν στις ανεπτυγμένες αγορές.

Πακέτα συνεδρίασης

Για ακόμη μία συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, με την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώνουν με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι πιέσεις στις μετοχές του δείκτη FTSEM ήταν ηπιότερες, με αυτές των Τράπεζα Αττικής, ΕΛΤΟΝ, QUEST, Νηρέα, Παπουτσάνη, και Profile να ξεχωρίζουν σε κέρδη.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από την ανοδική γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, κλείνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, και αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις, με την στήριξη να βρίσκεται στις 775 μονάδες, και με την αντίσταση στις 850 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται 37,95 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,69 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει στραμμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να πραγματοποιήσει αντίδραση ή θα συνεχίσει προς την στήριξη των 775 μονάδων.

Συνεχίζεται η προσπάθεια σταθεροποίησης για τον δείκτη της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με την προσοχή να εστιάζεται πλέον στις επόμενες συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να βρεθεί πάνω από τον ΚΜΟ50 ημερών ή όχι. Το σήμα πώλησης διατηρήθηκε, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να επανέλθει πάνω από αυτόν ή όχι, και κλείνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 28,67 εκατ. τεμάχια έναντι 22,45 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, με την στήριξη πλέον στις 583 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,33 ευρώ με πτώση 3,62%, παραμένοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,496 ευρώ, και η στήριξη στα 1,1915 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 1,9355 ευρώ με πτώση 7,75%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,3954 ευρώ, και η στήριξη στα 1,8941 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,652 ευρώ με πτώση 6,86%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,7435 ευρώ, και η στήριξη στα 0,637 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,356 ευρώ με πτώση 6,51%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,7573 ευρώ, και η στήριξη στα 2,2987 ευρώ.

Η μετοχή της Profile έκλεισε στα 3,42 ευρώ με κέρδη 2,09%, επανερχόμενος έπειτα από δύο συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,7949 ευρώ, και η στήριξη στα 3,2810 ευρώ.

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,179% με άνοδο 0,34%, και της δεκαετίας στο 2,034% με απώλειες 0,15%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
    37
    Shares
  •  
  •  
  • 37
  •