«Μαύρη» Τρίτη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 818,51 μονάδες με πτώση 1,52%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 97,51 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 12,54 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 21 έκλεισαν ανοδικά, 81 πτωτικά, και 88 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξαν πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αυτές να αυξάνονται στο δεύτερο μισό οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο χαμηλό των 807,01 μονάδων. Στο επίκεντρο και των σημερινών πιέσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και οι μετοχές των Aegean, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Άβακα, Ολυμπιακή Τεχνική, και Πλαστικών Θράκης, ενώ από την σημερινή πτώση διασώθηκαν μόνον οι μετοχές των ΙΝΛΟΤ, MIG, Παπουτσάνη και Ικτίνου.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, οδήγησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ρευστοποιήσεις από αρκετά ξένα (κυρίως) θεσμικά χαρτοφυλάκια ελληνικών μετοχών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες στις ανεπτυγμένες αγορές.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, αρκετές μετοχές έχουν βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα δημιουργώντας ευκαιρίες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα κάτω από την γραμμή της ανοδικής τάσης που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους, για πρώτη φορά έπειτα από τα τέλη Μαίου, όταν και από τις 780 μονάδες βρέθηκε στις 900 μονάδες.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε κάτω από την ανοδική γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την στήριξη να βρίσκεται στις 775 μονάδες, και με την αντίσταση στις 850 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε σήμερα με ελαφρώς θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (49,72 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,27 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει στραμμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να πραγματοποιήσει αντίδραση ή θα συνεχίσει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την προσοχή να εστιάζεται στην αυριανή συνεδρίαση και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να βρεθεί πάνω από αυτόν ή όχι. Το σήμα πώλησης διατηρήθηκε, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να επανέλθει πάνω από αυτόν ή όχι, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 38,78 εκατ. τεμάχια έναντι 22,02 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, με την στήριξη πλέον στις 613 μονάδες.

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 1,086 ευρώ με άνοδο 2,45%, πραγματοποιώντας όγκο πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον «χρυσό σταυρό» να βρίσκεται κοντά στην ακύρωση του, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1823 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0165 ευρώ.

Η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έκλεισε στα 0,4815 ευρώ με άνοδο 4,67%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4835 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4178 ευρώ.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,227% με πτώση 0,49%, και της δεκαετίας στο 2,133% με οριακή άνοδο 0,05%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •