Καμία ανησυχία από τις ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τέλος στο πτωτικό σερί των πέντε συνεδριάσεων έβαλε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 846,80 μονάδες με άνοδο 1,10%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,07 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 7,09 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 57 έκλεισαν ανοδικά, 50 πτωτικά, και 83 παρέμειναν αμετάβλητες.

Έντονη μεταβλητότητα εκδηλώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 1% τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, φθάνοντας έως το υψηλό των 850,33 μονάδων. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδηγώντας τον γενικό δείκτη σε αρνητικό έδαφος, στο χαμηλό των 831,74 μονάδων.

Το πενταήμερο πτωτικό σερί του γενικού δείκτη μέχρι στιγμής δεν εμπνέει κάποια ανησυχία, καθώς η ανοδική τάση που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους παραμένει, με τους όγκους να μην υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τριάντα ημερών. Ανάλογη συμπεριφορά έδειξε ο γενικός δείκτης και τον περασμένο Μάιο, καθώς από τις 785 μονάδες υποχώρησε στις 717 μονάδες, κινούμενος για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών πλευρικά, για να ακολουθήσει την ανοδική του πορεία έως και τις 900 μονάδες.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκλήρωσε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για τέταρτη μέρα, αλλάζοντας εκτός απροόπτου και την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε πλευρική, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες, και την στήριξη στις 822 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε σήμερα με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (26,76 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,28 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει στραμμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να κινηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ή θα βρει αντίσταση σε αυτόν, καθώς σήμερα ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση που έκλεισε κάτω από αυτόν.

Δεν κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις χθεσινές απώλειες σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε για τέταρτη διαδοχική μέρα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, παραμένοντας κάτω από την γραμμή τάσης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Προσπάθεια να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα κατέβαλε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον  ο κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για τέταρτη διαδοχική μέρα, παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 18,56 εκατ. τεμάχια έναντι 21,68 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 696 μονάδες.

Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε στα 3,84 ευρώ με άνοδο 3,23%, παραμένοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,9884 ευρώ, και η στήριξη στα 3,2708 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,764 με άνοδο 4,94%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και μεταξύ αυτών των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,9577 ευρώ, και η στήριξη στα 2,3039 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 8,04 ευρώ με άνοδο 4,15%, ολοκληρώνοντας για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,9802 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 7,6085 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,146% με πτώση 1,29%, και της δεκαετίας στο 2,047% με οριακή πτώση 0,05%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.