Τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 867,81 μονάδες με πτώση 0,32%, ολοκληρώνοντας όμως με εβδομαδιαία κέρδη 1,10%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,52 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 10,08 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 45 έκλεισαν ανοδικά, 61 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Διακυμάνσεις επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο που κατέγραφε τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, όπου έφθασε στο υψηλό των 876,74 μονάδων. Μετά την λήξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί των δεικτών και των δικαιωμάτων επί των μετοχών τα κέρδη για τον γενικό δείκτη άρχισαν σταδιακά να περιορίζονται, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις μετοχών της μεγάλης (κυρίως) κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας τον γενικό δείκτη έως το χαμηλό των 863,85 μονάδων.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι μετοχές των ΟΛΠ, Άβακα, MIG, Παπουτσάνη, και Πλαίσιο, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Motor Oil, και Σαράντη.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Τιτάνα με 8,99%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ με 5,13%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Άβακα με 16,80%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της MLS με 1,41%.

Με θετικά μηνύματα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης επέστρεψε σε εβδομαδιαία βάση σε κέρδη, διατηρώντας το σήμα αγοράς παρά τις σημερινές απώλειες. Για ακόμη μία φορά στο εξηντάλεπτο γράφημα, ο γενικός δείκτης βρήκε στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών Ι864 μονάδες), διατηρώντας την ήπια ανοδική του τάση, ενώ από τις μετοχές του FTSE25, το 60% αυτών ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, αυξάνοντας τις προσδοκίες για διατήρηση της ανοδικής κίνησης και την επόμενη εβδομάδα, με απώτερο στόχο το κλείσιμο του gap στις 874 μονάδες.

Πακέτα συνεδρίασης

Από το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το 60% αυτών ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς έναντι 56% της προηγούμενης εβδομάδας, με τις μετοχές των Εθνικής και Eurobank να ακυρώνουν το σήμα πώλησης τους, ενώ η μετοχή του Μυτιληναίου ήταν η μόνη που ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, καθώς και κάτω από την γραμμή της ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με τον όγκο να διαμορφώνεται (133,18 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (165,21 εκατ. τεμάχια). Κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που έρχεται, κυρίως στο εάν ο γενικός δείκτης θα προσπαθήσει εκ νέου να κινηθεί προς την περιοχή των 890-990 μονάδων ή θα παραμείνει κάτω από την γραμμή τάσης (μωβ γραμμή), κάτι το οποίο είχε πραγματοποιήσει και στις αρχές Μαρτίου, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 957 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με την στήριξη στις 798 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν αυτή την εβδομάδα στον τραπεζικό δείκτη, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 4,49%, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο (84,65 εκατ. τεμάχια) να διατηρείται για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (121,4 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 952 μονάδες, και η στήριξη στις 651 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν αυτή την εβδομάδα για τον δείκτη FTSEM, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 5,11% με την επόμενη εβδομάδα να κρίνεται κρίσιμη, καθώς θα δοκιμάσει για ακόμη μία φορά την σημαντική αντίσταση των 1.394 μονάδων,αφού δεν κατάφερε να διατηρηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις πάνω από αυτήν, ολοκληρώνοντας ελάχιστα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την στήριξη να βρίσκεται στις 1.178 μονάδες.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,168% με οριακές απώλειες 0,09%, και της δεκαετίας στο 2,158% με απώλειες 0,28%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.