Αισιόδοξα μηνύματα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 836,78 μονάδες με πτώση 0,86%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,81 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 10,61 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 50 έκλεισαν ανοδικά, 63 πτωτικά, και 78 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά την προσπάθεια να κινηθεί ανοδικά στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, όπου και βρέθηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 848,09 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ρευστοποιήσεις κυρίως στις μετοχές των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, και Εθνικής τον υποχρέωσαν σε χαμηλότερα επίπεδα, έως και το χαμηλό των 833,19 μονάδων.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε σήμερα η σημαντική πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, καθώς πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να εμφανίζει ζημιές άνω των 200 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, και αρνητικά EBITDA, με αποτέλεσμα τις έντονες ρευστοποιήσεις. Σε λιγότερο από ένα μήνα, η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη λίγο πάνω από το 60%, με τους επενδυτές να προεξοφλούν βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της, χωρίς όμως μέχρι τότε να «διαφαίνονται» τα άσχημα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους. Αντίστοιχες πιέσεις είχε δεχθεί η μετοχή και στις 23/4 με -11,75%, και 24/4 με 17,93% για να ξεκινήσει την ανοδική της πορεία φθάνοντας έως και τα 2,29 ευρώ στις 4/6.

Παρά όμως τις σημαντικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην μετοχή της ΔΕΗ, οι επενδυτές προέβησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου σε συνδυασμό και με το καλό κλίμα που επικρατεί και σήμερα στα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια, προϊδεάζει για τον τερματισμό της διόρθωσης που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα παραίμεινε κάτω από την αντίσταση των 846 μονάδων, καθώς και κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να διατηρεί την αρνητική του κλίση, και με τον όγκο να διαμορφώνεται για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση (38,87 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (45,17 εκατ. τεμάχια), ενώ η στήριξη παραμένει στις 797 μονάδες.

Σταθερά σε ανοδική πορεία παραμένει ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά τις σημερινές απώλειες, υποχωρώντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.327 μονάδες, και η στήριξη στις 1.158 μονάδες.

Διατηρήθηκε και σήμερα ο προβληματισμός για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 828 μονάδες, και η στήριξη στις 716 μονάδες.

Η μετοχή της ΔΕΗ ολοκλήρωσε στα 1,728 ευρώ με πτώση 17,32%, κλείνοντας  κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,2221 ευρώ, και η στήριξη στα 1,5521 ευρώ.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε σήμερα για τα κέρδη της αυτή του Σαράντη η οποία έκλεισε στα 7,80 ευρώ με άνοδο 3,45%. Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε η μετοχή, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 7,80 ευρώ, και η στήριξη στα 7,1912 ευρώ, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται σήμερα.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά βρέθηκε σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,579% με άνοδο 0,1,70%, και της πενταετίας στο 1,536% με άνοδο 5,49.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •