Με ερωτηματικά ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χ.Α.

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 853,32 μονάδες με άνοδο 0,0,70%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,69 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,24 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 56 έκλεισαν ανοδικά, 52 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις απώλειες που επικράτησαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί έως το χαμηλό των 835,15 μονάδων, το αρνητικό κλίμα άρχισε σταδιακά να αλλάζει προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί του ενδεχομένου μιας μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, αλλά και μιας νέας ποσοτικής χαλάρωσης, πυροδότησε το αγοραστικό ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αγοραστές να κάνουν την εμφάνιση τους και στο ελληνικό, ωθώντας τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος, και στο υψηλό των 853,96 μονάδων.

Προβληματισμό προκαλεί πάντως το γεγονός, ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά κι ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεν επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις μείωσης του κόστους χρήματος ή και φθηνού και άφθονου χρήματος, συνήθως ευνοεί περιφερειακά χρηματιστήρια όπου το ρίσκο είναι αυξημένο σε σχέση με τα ανεπτυγμένα.

Στο ημερήσιο γράφημα, ο γενικός δείκτης δείχνει να βρίσκει στα τρέχοντα επίπεδα αντίσταση, παραμένοντας στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον όγκο να διαμορφώνεται εκ νέου (34,3 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (46,18 εκατ. τεμάχια), χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν σαφής ενδείξεις για ακύρωση της ανοδικής τάσης που ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, με την επόμενη αντίσταση να βρίσκεται στις 885 μονάδες, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 796,0 μονάδες.

Ο προβληματισμός παραμένει στο ημερήσιο γράφημα του τραπεζικού δείκτη, καθώς ούτε και σήμερα κατάφερε να κινηθεί προς την αντίσταση των 800 μονάδων, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στις 718,0 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε σήμερα η μετοχή της ΜΠΕΛΑ, καθώς έκλεισε στα 16,26 ευρώ με άνοδο 5,11%, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 16,30 ευρώ, και η στήριξη στα 14,7325 ευρώ.

Νέα σημαντική άνοδο πραγματοποίησε η μετοχή της Ιντραλότ, η οποία έκλεισε στα 0,441 ευρώ με κέρδη 10,25%. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1,28 εκατ. τεμάχια, έναντι 657.693 τεμαχίων, με την μετοχή να ολοκληρώνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ο οποίος αποτελούσε και την αντίσταση, με την νέα αντίσταση να βρίσκεται στα 0,469 ευρώ, και η στήριξη στα 0,3478 ευρώ.

Η HSBC προέβη σήμερα σε υποβάθμιση των Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς, και Eurobank σε hold από buy, διατηρώντας την σύσταση buy μόνο για μετοχή της Alpha Bank. Η τράπεζα αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,47 ευρώ από 1,93 ευρώ, της Eurobank στα 0,94 ευρώ από 0,80 ευρώ, της Εθνικής στα 2,80 ευρώ από 2,29 ευρώ, και της Τράπεζας Πειραιώς στα 3 ευρώ από 1,91 ευρώ προηγουμένως.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,376% με άνοδο 4,32%, και της δεκαετίας να παραμένει αμετάβλητη στο 2,537%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.