Με ενδιαφέροντα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 847,36 μονάδες με πτώση 0,35%, καταγράφοντας όμως εβδομαδιαία κέρδη 3,85%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,7 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,33 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 54 έκλεισαν ανοδικά, 48 πτωτικά, και 89 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης υπήρξαν μικρές πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλό των 842,61 μονάδων. Προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης οι απώλειες για τον γενικό δείκτη περιορίστηκαν σημαντικά, η απουσία όμως αγοραστικού ενδιαφέροντος τον υποχρέωσε να ολοκληρώσει σε αρνητικό έδαφος.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον όγκο να διαμορφώνεται για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα (194,8 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (167,82 εκατ. τεμάχια), διατηρώντας την δυναμική που ξεκίνησε από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που έρχεται, καθώς ο γενικός δείκτης θα κληθεί να διασπάσει την σημαντική αντίσταση των 857 μονάδων (γραμμή ΑΒ), καθώς ανεπιτυχώς προσπάθησε να κάνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου του προηγούμενου έτους, με την στήριξη να βρίσκεται στις 726 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Στο εβδομαδιαίο γράφημα του δείκτη FTSEM, διατηρείται η ανοδική του τάση, η ποία θα δοκιμαστεί την επόμενη εβδομάδα στην αντίσταση των 1.294 μονάδες (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να βρίσκεται στις 1.142 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Την έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση πραγματοποίησε η μετοχή της Βιοχάλκο, καθώς έκλεισε στα 3,95 ευρώ με άνοδο 2,33%. Η μετοχή ολοκλήρωσε και σήμερα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,9896 ευρώ, και την στήριξη στα 3,2546 ευρώ.

Σημαντικά κέρδη και σήμερα για την μετοχή της Ιντραλότ, η οποία έκλεισε στα 0,40 ευρώ με άνοδο 3,09%, με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (0,4062 ευρώ), καθώς δεν κατάφερε να τον διασπάσει σήμερα ανοδικά, με την προσοχή να εστιάζεται στο εάν θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί πάνω από αυτόν στις επόμενες συνεδριάσεις ή όχι, με την στήριξη να βρίσκεται στα 0,3478.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Βιοχάλκο με 19,70%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΜΠΕΛΑ με 5,96%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής με 45,33%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της MLS με 0,79%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το 84% αυτών έκλεισε με σήμα αγοράς έναντι 96% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να κλείνει με σήμα αγοράς. Από τις μετοχές του FTSE 25 που ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα πώλησης, είναι αυτές των Aegean, ΜΠΕΛΑ, Σαράντη, και Τιτάνα. Στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, ολοκλήρωσαν οι μετοχές των Εθνικής και Cenergy, ενώ πάνω από αυτήν έκλεισαν οι μετοχές των Βιοχάλκο, Τράπεζας Πειραιώς, και LAMDA Development.

Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ο όγκος συναλλαγών δεν κατάφερε να βρεθεί πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, κάτι που αποτυπώνει την πρόθεση των επενδυτών να τηρήσουν στάση αναμονής στα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης, η στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, πιθανών να αποτελεί μήνυμα πως μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ανοδική τάση που ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν σαφής ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Τέλος, η αδυναμία του τραπεζικού δείκτη να κινηθεί και να σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο των 800 μονάδων, αποτελεί μέχρι στιγμής τροχοπέδη για την κίνηση του γενικού δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,551% αμετάβλητη, και της δεκαετίας στο 2,707% με άνοδο 0,19%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    49
    Shares
  •  
  •  
  • 49
  •