Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου έπειτα από το περιστατικό στον Περσικό Κόλπο

Δύο τάνκερς δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Ένα από τα πλοία, το Front Altair, χτυπήθηκε από μια ύποπτη τορπίλη, αλλά ο ιδιοκτήτης του σκάφους αρνήθηκε να αναφέρει ότι έχει βυθιστεί. Το δεύτερο πλοίο, το Kokuka Courageous, είναι επικλινές, με το κύτος του να έχει υποστεί ζημιά. Τα δεξαμενόπλοια έχουν εκκενωθεί και τα 44 μέλη του πληρώματος έχουν σωθεί.

Το εν λόγω περιστατικό, συνέβη καθώς η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και Ιράν απειλεί να φτάσει σε σημείο σύγκρουσης. Μια παρόμοια επίθεση συνέβη πριν από ένα μήνα, όταν τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν στην περιοχή, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγόρησε για την Τεχεράνη.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe επισκέπτεται επί του παρόντος το Ιράν σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις.

Απαντώντας στο τελευταίο περιστατικό, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι δήλωσε: «Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Περσικού Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σταθερότητα στην περιοχή». Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ράιμπακφ δήλωσε «ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βιάζονται να κατηγορούν το Ιράν». Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Τερέζα Μέι δήλωσε «ότι η Βρετανία επιδιώκει την διερεύνηση για το τι συνέβη» ενώ οι βρετανικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που είναι μέλη του Βασιλικού Ναυτικού, προέτρεψαν «εξαιρετική προσοχή».

Πηγή:express.co.uk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •