Καταπέλτης για την Τουρκία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Καταπέλτης κατά της Τουρκίας είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την καταδικάζει για τις παράνομες ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καλώντας την να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές δίκαιο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση:«Οι εντάσεις στην περιοχή σχετικά με την προοπτική ερευνών για υδρογονάθρακες στις ακτές της Κύπρου έχουν αυξηθεί, εξαιτίας κινήσεων και δηλώσεων της Τουρκίας, που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η Τουρκία έστειλε τον Μάιο του 2019 πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από σκάφη του πολεμικού Ναυτικού στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, ενώ υπήρξαν επανειλημμένες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης και δεν έχει καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις άμεσες μεταφορικές συνδέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.»

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και τόνισε ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων να αντιστραφεί η τάση απομάκρυνσης από την Ευρώπη.

Πηγή:tribune.gr

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •