Επιφυλακτικός ο Γενς Βάϊντμαν στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε:«το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το όφελός της. Το κέρδος από ένα τέτοιο σχήμα θα είναι περιορισμένο, ενώ το κόστος – που συνδέεται με την περαιτέρω καθυστέρηση στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής – μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Η δυνητική ανακούφιση από τα κλιμακωτά επιτόκια, για τα οποία γίνεται συζήτηση τώρα, θα ήταν αξιοσημείωτη, αλλά τελικά περιορισμένη. Η αποκατάσταση επαρκούς κερδοφορίας είναι τελικά ευθύνη των τραπεζών».

Όσο αφορά την γερμανική οικονομία, ο κ. Βάιντμαν είπε:«Η μείωση της ανάπτυξης φαίνεται να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι θεωρείτο αρχικά, και ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για έναν ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% είναι εύλογη. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο είναι πιθανόν εύρωστα, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες που σχετίζονται με τον ήπιο καιρό, χωρίς να υπάρχει κάποια βελτίωση στην οικονομία, πέραν του κατασκευαστικού τομέα. Παρά ταύτα, μία ανάκαμψη είναι πιθανή αργότερα φέτος. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν είναι η αρχή μίας ύφεσης, αλλά απλά μία προσωρινή κάμψη που θα ακολουθηθεί από νέα ανάπτυξη».

Πηγή;newsbeast.gr

  •  
    8
    Shares
  •  
  •  
  • 8
  •