Ο χώρος σε νεκροταφείο κοστίζει περισσότερο από μια κατοικία στο Χονγκ Κονγκ

Μια μικροσκοπική γωνιά για ένα «δοχείο» μπορεί να κοστίσει μέχρι £ 180,000. Με 200.000 θέσεις «στάχτης» που περιμένουν για ένα χώρο ανάπαυσης, η πόλη δεν διαθέτει επιλογές

“Ανά τετραγωνικό πόδι, έχει γίνει ακριβότερο για να στεγάσει τους νεκρούς από τους ζωντανούς”, λέει ο Kwok Hoi Pong, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κηδείας του Χονγκ Κονγκ. “Μια θέση για μια αυλή σε ένα ιδιωτικό columbarium στην καλύτερη θέση μπορεί να κοστίσει έως και HK$1,8 εκατομμύρια. Αυτή είναι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ. ”

Μια κανονική ταφή μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε μεταξύ HK$3 εκατ. (£ 300,000) και HK$5 εκατ., αλλά στα μεγαλύτερα νεκροταφεία της πόλης, οι κενές θέσεις είναι σπάνια διαθέσιμες. Το έδαφος είναι τόσο σπάνιο που το 90% των 48.000 ανθρώπων το χρόνο που πεθαίνουν στο Χονγκ Κονγκ είναι αποτεφρωμένο. Αλλά η εξεύρεση του χώρου ακόμη και για την αποθήκευση της τέφρας γίνεται σχεδόν αδύνατη.

Μια κανονική θέση σε ένα κοινό columbarium κοστίζει HK$2.000, με τον χρόνος αναμονής όμως να είναι μεγαλύτερος των τεσσάρων ετών. Εκείνοι που δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν, πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερο για μια θέση σε ένα ιδιόκτητο columbarium – ένα χώρο όχι μεγαλύτερο από ένα κουτί παπουτσιών! Με την πιο ακριβή κατοικημένη περιοχή στο Χονγκ Κονγκ να πωλείται έναντι HK$180.000 ανά τετραγωνικό ft, κοστίζει περισσότερο για να στεγάσει τους νεκρούς από τους ζωντανούς.

Πηγή:theguardian.com