Οι τιμές χοιρινού διεθνώς διαψεύδουν την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Σύγχυση έχει προκληθεί σήμερα όσο αφορά την τιμή του χοιρινού και κατ’ επέκταση της τιμής στο σουβλάκι, καθώς διάφορα δημοσιεύματα ανέφεραν αύξηση στο συγκεκριμένο καταναλωτικό προϊόν έως και 15%.

Απάντηση στα δημοσιεύματα περί επικείμενης αύξησης στο σουβλάκι έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:«Σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα ενός ιού που αποδεκατίζει τη βιομηχανία γουρουνιών της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ωστόσο όπως τονίζεται τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης. Οι μεταποιητές κρέατος σε όλο τον κόσμο πωλούν περισσότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που προκαλούνται από την εκδήλωση αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η συνέπεια είναι οι αυστηρότερες προμήθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η οποία ωθεί τις τιμές. Η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή στον κόσμο».

Όπως προκύπτει όμως από τα διεθνή στατιστικά, οι τιμές χοιρινού κρέατος παραμένουν οι ίδιες σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα. Για ποιο λόγο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει, ότι οι τιμές στο συγκεκριμένο προϊόν έχουν αυξηθεί σημαντικά διεθνώς, θα πρέπει να μας το εξηγήσει σε νέα ανακοίνωση του.

  •  
    78
    Shares
  •  
  •  
  • 78
  •