Υποβαθμίζονται οι διπλωματικές σχέσεις Νοτίου Αφρικής και Ισραήλ

Η υποβάθμιση στις διπλωματικές σχέσεις Νοτίου Αφρικής και Ισραήλ, σχετίζεται με την δυσαρέσκεια της Πρετόρια για την κατάσταση στα ισραηλινά σύνορα με τη Γάζα και την υποτιθέμενη «παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων» από το Τελ Αβίβ. Η απόφαση αρχικά λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, αφού οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα.

Ο Υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής Lindiwe Sisulu, ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα αντικαταστήσει τον απεσταλμένο του στο Ισραήλ, υποβαθμίζοντας έτσι ουσιαστικά τη διπλωματική του αποστολή και αφήνοντας μόνο τις προξενικές λειτουργίες στην αποστολή του στο Τελ Αβίβ.

Η κίνηση έρχεται μετά από πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Νοτίου Αφρικής Κύριλ Ραμαφώσα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι “σε εξέλιξη” για την εκπλήρωση μιας απόφασης του κυβερνώντος Αφρικανικού Κόμματος Εθνικού Κογκρέσου τον Δεκέμβριο του 2017, για τη μείωση της διπλωματικής παρουσίας της χώρας στο Ισραήλ. Η αρχική απόφαση έγινε υπέρ των Παλαιστινίων, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον υποτιθέμενων παραβιάσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.

Πηγή:sputniknews.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •