Αναστάτωση στις ΗΠΑ. Ρομπότ στην Καλιφόρνια άφησε ασθενή να πεθάνει;

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους υπεύθυνους του ιατρικού κέντρου Kaiser Fermanente, μετά από ομολογία ενός 78χρονου ο οποίος είπε ότι επρόκειτο να πεθάνει από έναν γιατρό μέσω videolink ενός ρομπότ. Ο Ernest Quintana πληροφορήθηκε ότι είχε λίγες μέρες ζωής από γιατρό που εμφανίστηκε στην οθόνη του ρομπότ.

Ο κ. Quintana πέθανε τελικά την επόμενη μέρα στο Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente στο Fremont της Καλιφόρνια.

Ο φίλος της κόρης του Julianne Spangler επέπληξε τους επικεφαλής του ιατρικού κέντρου, λέγοντας τους:

«Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να δείξουμε σεβασμό και συμπόνια σε έναν ασθενή». Ο κ. Spangler έγραψε στο Facebook: “Αυτή είναι η γιατρός ρομπότ που ήρθε στο δωμάτιο της ICU του πατέρα της αργά το βράδυ της Δευτέρας, και της είπε ότι δεν έχει πλέον ζωή, αφαιρέστε τη μάσκα που τον βοηθά να αναπνεύσει και του έβαλε σταγόνες μορφίνης μέχρι να πεθάνει¨. “Αυτός ο γιατρός ρομπότ μπορεί να είναι κατάλληλος για κάποιες περιπτώσεις, αλλά όχι να πει στον άνθρωπο ότι πρόκειται να πεθάνει! “.

Η χρήση ρομπότ και προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης για ιατρικές εργασίες ειναι ενα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Οι εταιρίες θέλουν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη, με αντικατάσταση ανθρώπων με ρομπότ και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όμως οι κίνδυνοι συχνά, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για την κοινωνία, την ανθρωπιά, και το μέλλον της ανθρωπότητας που αρχίζουν να θυμίζουν όλο και πιο έντονα προβληματισμούς που εγκαιρα έχουν εγείρει δυστοπικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας..

 

Πηγή: https://www.aol.co.uk/news/2019/03/10/california-patient-78-told-he-is-going-to-die-via-robot-videol/?guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly9uZXdzLmdvb2dsZS5jb20v&guce_referrer_cs=rm2QRYwE_I4r1dTRZokMrA&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYW9sLmNvLnVrL25ld3MvMjAxOS8wMy8xMC9jYWxpZm9ybmlhLXBhdGllbnQtNzgtdG9sZC1oZS1pcy1nb2luZy10by1kaWUtdmlhLXJvYm90LXZpZGVvbC8&guce_referrer_sig=AQAAAGmtDXeYDvA-U4KmFl09cFeKspY37vH8DL_ZLWIWV_Wu1ytWr19xyzkQAuNFVC_Yu90hCF-oXl2nX9jBtQ9osKfLiyeY0WpJ5xPXGvHUOkcZmTnWdbrHR1d1JTj-4wbdApBI6tAPZR1L8pUVpiwGuiuuqzPOCmIRHOKO4fsc56qU&fbclid=IwAR1-Z6_g0roaOAbGAQFy2yULAIQPSEAvgCtwsbKG6plWeleEKGIKfxVm78c&guccounter=2&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly9sLmZhY2Vib29rLmNvbS8&guce_referrer_cs=bsawYcZ2k7RdpMRwpSGv9Q

 

Photo by Franck V. on Unsplash